Rusia caută sprijinul Chinei pentru Rosneft şi băncile de stat afectate de sancţiuni

Rusia a semnat 38 de acorduri cu China, de la sectorul bancar la cel energetic, în timpul vizitei premierului chinez Li Keqiang la Moscova, aceasta îndreptându-se spre Asia pentru a-şi menţine creşterea economiei, afectată de sancţiunile occidentale în urma conflictului din Ucraina, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 13 oct. 2014, 17:37
Rusia caută sprijinul Chinei pentru Rosneft şi băncile de stat afectate de sancţiuni

Printre documentele importante se află acordul guvernamental care sprijină contractul de 400 miliarde de dolari prin care Gazprom va furniza Chinei gaze naturale printr-o nouă conductă din Siberia şi un acord ce prevede extinderea cooperării între grupul rus de stat Rosneft şi China National Petroleum Corp.

Izolată de SUA şi UE din cauza conflictului din Ucraina, Rusia se îndreaptă spre China pentru a căuta investiţiile de care are nevoie, în scopul evitării recesiunii. Astfel, statul chinez obţine acces la materii prime şi la arme sofisticate, au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

De asemenea, Rusia şi China au semnat un tratat de evitare a dublei taxări, în condiţiile în care companii ruse importante, cum ar fi Gazprom şi Lukoil, iau în considerare listarea la bursa de la Hong Kong. Băncile Centrale din Rusia şi China au semnat acordul de swap valutar.

Guvernul de la Moscova încurajează companiile să încheie contracte în ruble pentru a reduce dependenţa de dolari, după ce sancţiunile au blocat accesul unor mari bănci ruseşti pe pieţele de capital. Rubla rusească a coborât luni la un nou minim istoric în raport cu moneda euro, afectată de criza din Ucraina şi consecinţele sale asupra economiei Rusiei, dar şi de scăderea cotaţiei petrolului. În jurul orei 8,20 GMT, moneda europeană a depăşit pragul de 51,20 ruble, precedentul record care data din luna martie, în momentul anexării Crimeei de către Rusia, şi a urcat până la nivelul record de 51,258 ruble.

Grupul chinez Export-Import Bank a semnat acorduri cu băncile ruseşti VTB Group, Vnesheconombank şi Russian Agricultural Bank, băncile ruseşti de stat fiind supuse sancţiunilor internaţionale.

Lukoil a început discuţiile cu o serie de bănci pentru un nou credit pre-export, acesta urmând să fie un test al apetitului băncilor pentru a acorda credite companiilor ruseşti, au declarat, vineri, pentru Reuters, o serie de surse bancare. Acestea susţin că băncile au luat în considerare cererea Lukoil, dar, deocamdată, nu este clar dacă vor acorda creditul, având în vedere includerea Lukoil în ultima rundă de sancţiuni introduse de SUA şi UE împotriva unor oficiali ruşi şi a unor companii ruseşti.

Lukoil este prima companie privată inclusă în luna septembrie pe lista companiilor ruseşti vizate de sancţiunile occidentale. Bancherii susţin că, deşi sancţiunile interzic furnizarea de anumite tehnologii, nu afectează şi finanţarea. În plus, unele bănci sunt interesate să acorde credite unei companii de top, cum este Lukoil, cel mai mare producător de petrol independent din Rusia.

În România, Lukoil se află pe locul al treilea pe piaţa distribuţiei de carburanţi, cu un lanţ de 301 de benzinării. De asemenea, compania gestionează nouă depozite de carburanţi. În cadrul operaţiunilor din România ale Lukoil lucrează circa 3.500 de angajaţi, din care 2.500 pe platforma de la Petrotel.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...