Rusia caută sprijinul Chinei pentru Rosneft şi băncile de stat afectate de sancţiuni

Rusia a semnat 38 de acorduri cu China, de la sectorul bancar la cel energetic, în timpul vizitei premierului chinez Li Keqiang la Moscova, aceasta îndreptându-se spre Asia pentru a-şi menţine creşterea economiei, afectată de sancţiunile occidentale în urma conflictului din Ucraina, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 13 oct. 2014, 17:37
Rusia caută sprijinul Chinei pentru Rosneft şi băncile de stat afectate de sancţiuni

Printre documentele importante se află acordul guvernamental care sprijină contractul de 400 miliarde de dolari prin care Gazprom va furniza Chinei gaze naturale printr-o nouă conductă din Siberia şi un acord ce prevede extinderea cooperării între grupul rus de stat Rosneft şi China National Petroleum Corp.

Izolată de SUA şi UE din cauza conflictului din Ucraina, Rusia se îndreaptă spre China pentru a căuta investiţiile de care are nevoie, în scopul evitării recesiunii. Astfel, statul chinez obţine acces la materii prime şi la arme sofisticate, au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

De asemenea, Rusia şi China au semnat un tratat de evitare a dublei taxări, în condiţiile în care companii ruse importante, cum ar fi Gazprom şi Lukoil, iau în considerare listarea la bursa de la Hong Kong. Băncile Centrale din Rusia şi China au semnat acordul de swap valutar.

Guvernul de la Moscova încurajează companiile să încheie contracte în ruble pentru a reduce dependenţa de dolari, după ce sancţiunile au blocat accesul unor mari bănci ruseşti pe pieţele de capital. Rubla rusească a coborât luni la un nou minim istoric în raport cu moneda euro, afectată de criza din Ucraina şi consecinţele sale asupra economiei Rusiei, dar şi de scăderea cotaţiei petrolului. În jurul orei 8,20 GMT, moneda europeană a depăşit pragul de 51,20 ruble, precedentul record care data din luna martie, în momentul anexării Crimeei de către Rusia, şi a urcat până la nivelul record de 51,258 ruble.

Grupul chinez Export-Import Bank a semnat acorduri cu băncile ruseşti VTB Group, Vnesheconombank şi Russian Agricultural Bank, băncile ruseşti de stat fiind supuse sancţiunilor internaţionale.

Lukoil a început discuţiile cu o serie de bănci pentru un nou credit pre-export, acesta urmând să fie un test al apetitului băncilor pentru a acorda credite companiilor ruseşti, au declarat, vineri, pentru Reuters, o serie de surse bancare. Acestea susţin că băncile au luat în considerare cererea Lukoil, dar, deocamdată, nu este clar dacă vor acorda creditul, având în vedere includerea Lukoil în ultima rundă de sancţiuni introduse de SUA şi UE împotriva unor oficiali ruşi şi a unor companii ruseşti.

Lukoil este prima companie privată inclusă în luna septembrie pe lista companiilor ruseşti vizate de sancţiunile occidentale. Bancherii susţin că, deşi sancţiunile interzic furnizarea de anumite tehnologii, nu afectează şi finanţarea. În plus, unele bănci sunt interesate să acorde credite unei companii de top, cum este Lukoil, cel mai mare producător de petrol independent din Rusia.

În România, Lukoil se află pe locul al treilea pe piaţa distribuţiei de carburanţi, cu un lanţ de 301 de benzinării. De asemenea, compania gestionează nouă depozite de carburanţi. În cadrul operaţiunilor din România ale Lukoil lucrează circa 3.500 de angajaţi, din care 2.500 pe platforma de la Petrotel.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rafila, după explozia de cazuri COVID: Nu există motive de panică. Şcolile rămân deschise
Rafila, după explozia de cazuri COVID: Nu există motive de panică. Şcolile rămân deschise
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, după ce în România au fost înregistrate peste 34.200 ...
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu: Pentru populaţie, cea mai mare ameninţare sunt facturile la energie
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu: Pentru populaţie, cea mai mare ameninţare sunt facturile la energie
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a afirmat, miercuri că, în opinia sa, cea mai mare ameninţare pentru populaţie ...
Austria pune capăt lockdown-ului pentru persoanele nevaccinate, pe fondul reducerii presiunii asupra spitalelor
Austria pune capăt lockdown-ului pentru persoanele nevaccinate, pe fondul reducerii presiunii asupra spitalelor
Austria va pune capăt luni lockdown-ului impus persoanelor nevaccinate, a anunţat miercuri guvernul de la Viena, precizând ...