Rusia cere deschiderea de ‘coridoare umanitare’ în estul Ucrainei, într-un proiect de rezoluţie ONU – Lavrov

Rusia va propune luni Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie în care, pe lângă încetarea imediată a violenţelor în Ucraina, cere crearea de coridoare umanitare în Est, unde confruntări violente continuă să opună trupele guvernamentale ucrainene separatiştilor proruşi, relatează Reuters şi France Presse.
Economica.net - lun, 02 iun. 2014, 11:47
Rusia cere deschiderea de 'coridoare umanitare' în estul Ucrainei, într-un proiect de rezoluţie ONU - Lavrov

‘Acest proiect de rezoluţie va cere crearea imediată de coridoare umanitare pentru ca civilii să poată părăsi zona de conflict’, a explicat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

‘Noi vrem ca Consiliul de Securitate să ceară ca niciun obstacol să nu împiedice nici plecarea civililor din zonele de luptă, nici livrarea de ajutor umanitar aici’, a adăugat şeful diplomaţiei ruse, după ce anterior Kievul a respins o propunere a Kremlinului privind un posibil ajutor umanitar pentru populaţia din sud-estul Ucrainei, de teama că acest demers ar putea ascunde livrări de arme şi echipamente militare pentru rebeli.

Rezoluţia rusă mai cere oprirea operaţiunilor armatei ucrainene în estul separatist şi o încetare a focului cu insurgenţii proruşi, precum şi angajarea negocierilor între cele două tabere.

Lupte grele continuă de mai mult de o săptămână în Est, în special, în bastionul separatist din Doneţk.

Ţările occidentale au asigurat Rusia că situaţia din Ucraina se va îmbunătăţi după alegerile prezidenţiale din 25 mai, dar ‘tot ceea se întâmplă astăzi este exact invers’, a afirmat Lavrov, citat de Reuters.

Ministrul rus de externe şi-a exprimat surprinderea în legătură cu faptul că mass-media occidentale trec sub tăcere situaţia reală din Ucraina, arătând ‘alte imagini’. ‘Suntem foarte preocupaţi de ceea ce se întâmplă acolo. În fiecare zi mor oameni, tot mai mult cei care suferă sunt civili, persoane paşnice. Împotriva lor continuă să fie folosită armata, aviaţia militară, arme grele, iar tirurile vizează cartiere rezidenţiale’, a afirmat Lavrov, citat de Ria Novosti.

‘Din păcate, cele mai multe mass-media ignoră toate aceste informaţii, arătând alte imagini’, şi-a exprimat regretul şeful diplomaţiei Moscovei. ‘Astăzi, de exemplu, am vizionat, consecutiv, câteva jurnale informative pe Euronews şi am constatat cu surprindere că despre Ucraina nu s-a spus aproape niciun cuvânt’, a remarcat el.

Moscova denunţă ‘operaţiunea de represalii’ în Est şi acuză armata ucraineană de încălcarea Convenţiei de la Geneva din 1949 cu privire la protecţia civililor.

Ofensiva autorităţilor ucrainene, care pretind că au câştigat teren în Est, s-a soldat până acum cu peste 200 de morţi (soldaţi, separatişti şi civili) de la lansarea ei la 13 aprilie, notează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru ...
Noua investiţie pentru îmbunătăţirea finanţării afacerilor, acţiunilor climatice şi a investiţiilor digitale în România, în cadrul Facilităţii UE de Redresare şi Rezilienţă, va fi......
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea eoliană offshore a blocului comunitar
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea ...
Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin ...
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproape 40% în primele patru luni ale acestui an, indică datele preliminare ...
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Grupul german Uniper SE intenţionează să menţină importurile de gaze naturale din Rusia încă un deceniu, chiar dacă ...