Rusia cere SUA să prezinte dovezi că a bombardat alte obiective decât poziţii ale SI în Siria

Rusia a cerut SUA să prezinte dovezi care să demonstreze că forţele aeriene ruse au bombardat alte obiective decât poziţii ale grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, întrucât Moscova nu dispune de astfel de date, a declarat miercuri seara ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agenţia de presă RIA Novosti.
Economica.net - joi, 01 oct. 2015, 08:14

Lavrov a respins îndoielile ‘nefondate’ ale Occidentului potrivit cărora Rusia nu a vizat în primele sale raiduri aeriene în Siria poziţii ale Statului Islamic, potrivit AFP. ‘Zvonurile că obiectivele lovite nu erau ale Statului Islamic nu au niciun fel de bază’, a declarat şeful diplomaţiei ruse, citat într-un comunicat, după întâlnirea cu secretarul de stat american, John Kerry, la New York. Partea rusă nu are ‘niciun fel de informaţii despre eventuale victime civile’, a indicat Lavrov, potrivit AFP.

‘Există o preocupare din partea partenerilor noştri americani referitor la faptul că ţintele (Federaţiei Ruse) au fost altele; ei ne-au informat despre aceste preocupări. Au spus că au şi nişte dovezi. Le-am cerut să ni le prezinte pentru că noi răspundem de ţintele noastre’, a afirmat Lavrov, în finalul întâlnirii cu John Kerry – a treia în ultimele zile – în marja Adunării Generale a ONU, conform RIA Novosti.

‘Pe site-ul Ministerului Apărării rus este explicat totul. Au început deja discuţii că au avut de suferit civili în urma acestor atacuri aeriene, noi nu avem astfel de date’, a declarat Lavrov, adăugând că Moscova ‘urmăreşte cu atenţie ca aceste lovituri punctuale să fie chiar punctuale, ca ţintele să fie exclusiv poziţiile, obiectivele şi echipamentele jihadiştilor’.

Declaraţia şefului diplomaţiei ruse intervine în contextul în care oficiali şi media occidentale au informat că avioanele ruse au bombardat poziţii ale rebelilor sirieni care colaborează cu SUA şi au primit arme, inclusiv sisteme antitanc, de la americani, potrivit International Business Times şi Business Insider, citate de media internaţionale.

Avioane militare ruseşti – posibil un grup de bombardiere Su-24M2 – au atacat miercuri poziţii ale rebelilor din gruparea Tajamu Ala’azza, în apropiere de localitatea Al-Lataminah, provincia Hama. Rebeli ai acestei grupări, care au primit recent rachete antitanc BGM-71 TOW din partea SUA, au postat miercuri pe contul lor de pe YouTube o înregistrare video cu bombardamentul avioanelor ruse asupra unor poziţii ale lor.

Însă intervenţia Moscovei a fost criticată în special de Washington şi Paris, care au acuzat Rusia de bombardarea adversarilor regimului preşedintelui Bashar al-Assad, relatează Francetv.info, în pagina sa electronică. Raidurile ruse au vizat cu precădere provinciile Homs şi Hama, dar acolo sunt mai puţini jihadişti ai Statului Islamic decât rebeli ai opoziţiei considerate moderate, susţin observatorii. Astfel, regiunea Homs este divizată între forţele siriene, opoziţia faţă de regimul lui Bashar al-Assad şi jihadişti ai Statului Islamic. Capitala omonimă a provinciei este controlată de armata oficială, cu excepţia unui cartier. Printre zonele vizate au fost şi localităţile Rastane şi Talbissé, aflate în cea mai mare parte în mâinile Frontului Al-Nosra, ramura siriană a Al Qaida şi rivală a Statului Islamic. Totodată, regiunea Hama este în cea mai mare parte sub controlul regimului, chiar dacă Statul Islamic nu lipseşte cu totul în această provincie.

‘Ruşii au ales aceste regiuni pentru că aceste zone reprezintă locurile unde Bashar al-Assad a suferit înfrângeri’, consideră politologul libanez Ziad Majed, citat de Francetv.info, adăugând că Daesh (acronimul arab pentru Statul Islamic) nu este prezent în Latakia şi Hama şi are o prezenţă limitată la Homs.

Potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), atacurile aeriene ruse în împrejurimile Homs au vizat centre de comandă ale Frontului Al-Nosra, precum şi mici grupuri rebele locale. În raidurile împotriva satelor Rastane, Talbissé şi Zaafarani au fost ucişi cinci militanţi islamişti, 27 de civili, iar zeci de civili au fost răniţi, susţine OSDO.

Şeful opoziţiei siriene din exil, Khaled Khoja, care se află la New York, a declarat că atacurile aeriene ruseşti la Homs au ucis 36 de civili. Potrivit altor date furnizate de opoziţia siriană, la Homs au fost ucişi 46 de civili, între care 6 copii.

Te-ar mai putea interesa și
E lege: Restaurantele sunt obligate să vă ofere gratuit apă, dacă cereți
E lege: Restaurantele sunt obligate să vă ofere gratuit apă, dacă cereți
O lege recent publicată în Monitorul Oficial obligă localurile să ofere clienților apă potabilă din rețeaua publică în mod gratuit, dacă aceștia solicită. Desigur, apa trebuie să fie......
Mamele în situaţii de viaţă critice vor primi tichete de 2.000 de lei ca să le cumpere nou-născuţilor produse de îngrijire  – OUG 34
Mamele în situaţii de viaţă critice vor primi tichete de 2.000 de lei ca să le cumpere nou-născuţilor produse de îngrijire ...
Tichetul social pe suport electronic, acordat mamelor aflate în situaţii de vulnerabilitate socială, pentru fiecare nou-născut, ...
Ţările de Jos închid definitiv robinetul la zăcământul de gaze Groningen
Ţările de Jos închid definitiv robinetul la zăcământul de gaze Groningen
Senatul Ţărilor de Jos a aprobat marţi seara o lege care închide, în mod definitiv, robinetul la zăcământul de gaze ...
Oana Rădulea, soția lui Ion Rădulea, a devenit asociat în mai multe firme ale omului de afaceri și a preluat conducerea River Development
Oana Rădulea, soția lui Ion Rădulea, a devenit asociat în mai multe firme ale omului de afaceri și a preluat conducerea ...
Oana Rădulea, soția lui Ion Rădulea, a devenit asociat în mai multe firme deținute de omul de afaceri, în unele din ...