1EUR = 4.8397 RON | Bucureşti 27 º

Extern

Rusia cere Ucrainei 11 miliarde de dolari, în contul datoriei pentru gaze

Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, a afirmat sâmbătă că Ucraina va trebui să ramburseze suma de 11,4 miliarde de dolari corespunzând reducerii preţului la gaz care i-a fost acordată în ultimii patru ani, relatează AFP. 

05 apr, 2014 | ECONOMICA.net

Această reducere era prevăzută de acordul de la Harkov, semnat în aprilie 2010, ce a prelungit până în 2017 utilizarea de către Flota rusă a Mării Negre a bazei din Sevastopol, în Crimeea.
Deoarece acest acord a fost anulat în cursul săptămânii - a subliniat Aleksei Miller, într-un interviu acordat televiziunilor ruse de stat -, Ucraina trebuie să ramburseze banii. 

'Rusia de fapt a plătit pentru a-şi păstra Flota în Ucraina (...), pentru ca acordul să fie prelungit, deci se poate spune că Rusia a plătit în avans. Aceşti 11,4 milliarde sunt deci o datorie pe care Ucraina a contractat-o faţă de Rusia', a declarat el. 

Rusia a anunţat săptămâna aceasta anularea acordului de la Harkov, apreciind că acesta nu îşi mai are rostul deoarece Crimeea este acum a Rusiei. Ucraina trebuie să plătească în prezent gazul la tariful de 485 de dolari 1.000 metri cubi, iar Gazprom a anunţat că doreşte să fie plătiţi imediat cei 2,2 miliarde corespunzători livrărilor recente.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO