1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Rusia: Crearea unei zone-tampon în Siria trebuie să aibă acceptul din partea ONU

Crearea unei 'zone-tampon' în nordul Siriei necesită acceptul din partea Consiliului de Securitate al ONU, a apreciat joi, la Moscova, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Aleksandr Lukaşevici, relatează AFP.

09 oct, 2014 | Agerpres

'Consiliul de Securitate al ONU trebuie să ia decizia privind aceste zone', a precizat Aleksandr Lukaşevici, citat de Interfax. Turcia, susţinută de Franţa, cere instaurarea unei zone-tampon şi a unei zone de excludere aeriană în nordul Siriei pentru a proteja sectoarele controlate de opoziţia moderată şi populaţia care fuge din cauza războiului civil.

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a indicat faptul că stabilirea unei zone-tampon 'merită să fie examinată', dar Casa Albă a precizat ulterior că ideea 'nu se află în studiu pentru moment'.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că ideea unei zone-tampon nu figurează 'încă' pe agenda discuţiilor ţărilor Alianţei.

Potrivit Ankarei, numărul refugiaţilor sirieni din regiunea oraşului Kobane primiţi în Turcia de la declanşarea ofensivei Organizaţiei Statului Islamic a ajuns la 200.000 de persoane. Parlamentul turc a autorizat joia trecută guvernul să recurgă la forţă în Irak şi Siria împotriva jihadiştilor, însă până acum armata nu a intervenit. Kurzii le reproşează de câteva zile autorităţilor de la Ankara, mult timp acuzate că i-au sprijinit pe jihadiştii ostili preşedintelui sirian Bashar al-Assad, că nu vin în ajutorul oraşului Kobane asediat de luptătorii SI.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO