1EUR = 4.7601 RON | Bucureşti 24 º

Extern

Rusia doreşte reluarea cât mai rapid posibil a negocierilor privind Turkish Stream

Rusia doreşte reluarea cât mai rapid posibil a negocierilor cu Turcia privind realizarea gazoductului Turkish Stream, un subiect ce urmează a fi luat în discuţie la întâlnirea programată pentru joi în staţiunea rusă Soci dintre ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi omologul său de la Ankara, Feridun Sinirlioglu, informează RIA Novosti, citând diplomaţia de la Moscova, potrivit Agerpres.

16 sep, 2015 | Agerpres

''Aşteptăm reluarea cât mai curând posibil a procesului de negocieri în privinţa construirii gazoductului Turkish Stream, inclusiv în privinţa unui acord interguvernamental, proiect care se află din luna mai în examinarea părţii turce'', a precizat Ministerul de Externe rus într-un comunicat.

Diplomaţia rusă subliniază că realizarea proiectului legat de construirea gazoductului Turkish Stream reprezintă una din priorităţile Rusiei în relaţiile sale cu Turcia.

Săptămâna trecută, secretarul de stat în Ministerul turc al Energiei Sefa Sadik Aytekin anunţa că Turcia şi Rusia au îngheţat discuţiile cu privire la gazoductul Turkish Stream, motivând că Moscova a făcut din discuţiile dintre Gazprom şi compania turcă Botas privind reducerea preţului gazelor naturale o precondiţie pentru proiectul în cauză.

La rândul său, concernul rus Gazprom anunţa marţi, prin vocea directorului său general adjunct Aleksandr Medvedev, că data lansării primei linii a gazoductului Turkish Stream, programată iniţial pentru finele lui 2016, a fost amânată din cauza crizei politice din Turcia.

Lucrările de construcţie la gazoductul Turkish Stream urmau să înceapă în luna iunie a acestui an, însă, până acum, guvernele rus şi turc nu au semnat un acord oficial în acest sens.

Conducta Turkish Stream ar urma să traverseze Marea Neagră până la graniţa dintre Turcia şi Grecia, de unde ar putea ajunge la consumatorii din sudul Europei. Conform acordului preliminar convenit în luna decembrie 2014 între Gazprom şi compania turcă Botas, capacitatea totală a întregului proiect Turkish Stream este estimată la 63 de miliarde de metri cubi pe an, dintre care 43 de miliarde de metri cubi ar fi pentru Turcia.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO