1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Rusia: Economia s-a contractat cu 3,7% în 2015, cel mai semnificativ declin de după 2009

Economia Rusiei s-a contractat cu 3,7% în 2015, după un avans de 0,6% în 2014, a anunţat vineri Serviciul Federal de Statistică (Rosstat), transmit TASS şi Bloomberg, citate de Agerpres.

01 apr, 2016 | Agerpres

Economia rusească a înregistrat anul trecut cel mai semnificativ declin de după 2009, în condiţiile în care preţul petrolului (unul dintre principalele produse de export ale Rusiei) s-a prăbuşit, iar sancţiunile impuse din cauza conflictului din Ucraina au limitat accesul la finanţarea internaţională.

În trimestrul patru din 2015, PIB-ul Rusiei a scăzut cu 3,8%, după un declin de 3,7% în precedentele trei luni, în timp ce analiştii se aşteptau la un recul de 3,9%. Rosstat a revizuit şi datele din primele două trimestre, când economia s-a contractat cu 2,8% şi, respectiv, 4,5%.

Există dovezi că economia face faţă ajustărilor continue 'la noul normal': preţul scăzut al ţiţeiului, sistemul de flotare liberă a rublei şi incertitudinile geopolitice în urma sancţiunilor, a declarat analistul Vladimir Miklashevsky, de la Danske Bank A/S în Helsinki.

Banca Centrală a Rusiei apreciază că deprecierea rublei a făcut produsele ruseşti mai competitive. Instituţia a menţinut luna trecută rata dobânzii la 11%, citând declinul economiei mai puţin sever decât a estimat anterior.

Preţul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru Rusia, ţară care realizează jumătate din venituri din exporturile de petrol şi gaze naturale.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO