Rusia este pregătită să-şi apere interesele în Arctica cu ajutorul armelor – ministrul rus al apărării

Moscova consideră posibil să utilizeze mijloace militare pentru a-şi apăra interesele naţionale în Arctica, a declarat miercuri ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, citat de Ria Novosti.
Economica.net - joi, 26 feb. 2015, 06:53
Rusia este pregătită să-şi apere interesele în Arctica cu ajutorul armelor - ministrul rus al apărării

‘Ţările dezvoltate care nu au acces direct în regiunile arctice iau măsuri politice, economice şi militare pentru a pătrunde în Arctica (…). Prezenţa militară permanentă în Arctica şi posibilitatea de a apăra interesele noastre de stat prin mijloace militare face parte din politica noastră privind garantarea securităţii naţionale a Rusiei’, a declarat Şoigu la o reuniune a Colegiului Ministerului rus al Apărării.

‘Arctica devine un centru mondial de producţie a hidrocarburilor şi un nod important de comunicaţii’, a subliniat el, adăugând că Rusia îşi consolidează poziţiile în Arctica pe toate fronturile: atât militar-politic, cât şi economic-financiar.

‘În prezent, în regiunea arctică se formează o gamă largă de potenţiale ameninţări şi provocări pentru ţara noastră. În acest sens, una din priorităţile Ministerului Apărării este dezvoltarea infrastructurii militare în această zonă’, a adăugat Şoigu. Pentru gestionarea şi coordonarea forţelor militare în scopul apărării intereselor naţionale ale Rusiei a fost creat un centru strategic de comandă interarme unit în decembrie 2014, a amintit ministrul rus.

De asemenea, se planifică extinderea contingentului militar al Rusiei din zona arctică şi consolidarea trupelor de graniţă din subordinea FSB în zonă, scrie Agerpres.

Preşedintele Vladimir Putin a dat ordin în aprilie 2014 pentru crearea în Arctica a unui sistem unic de baze din nave de suprafaţă şi submarine de nouă generaţie, precum şi consolidarea apărării graniţelor în regiune. În regiunea Murmansk, în arhipelagul Franz Josef, Novaia Zemlia, insula Vranghel şi capul Schmidt urmează să fie desfăşurate radare şi instalaţii de ghidare.

State riverane zonei arctice (Canada, Statele Unite ale Americii, Norvegia, Rusia, Danemarca) încearcă să-şi extindă teritoriile lor naţionale pe platoul continental şi insulele Oceanului Arctic.

În conformitate cu articolul 76 al Convenţiei de la Montego Bay, orice stat de coastă dispune de un platou continental cu o lăţime de cel puţin 200 de mile marine. Statul care revendică un platou continental dincolo de aceste 200 de mile trebuie să depună o cerere la Comisia ONU privind limitele platoului continental, care trebuie să se bazeze pe date ştiinţifice şi tehnice.

Protejarea intereselor ruseşti în regiunea arctică figurează pentru prima oară printre priorităţile noii doctrine de apărare a Rusiei, publicată la sfârşitul anului 2014, aminteşte Ria Novosti.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful Lamborghini: 2022, ultimul an în care livrăm doar mașini cu motoare cu ardere internă
Șeful Lamborghini: 2022, ultimul an în care livrăm doar mașini cu motoare cu ardere internă
Lamborghini se pregăteşte pentru sfârşitul modelelor echipate numai cu motoare pe combustie internă, urmând să îşi ...
FMI își înrăutățește estimarea privind evoluția economiei globale
FMI își înrăutățește estimarea privind evoluția economiei globale
Economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 4,4% în 2022, faţă de o expansiune de 4,9% previzionată în ...
Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor acordate Ungariei și Poloniei
Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor acordate Ungariei și Poloniei
Comisia Europeană ar putea propune îngheţarea fondurilor europene pentru Polonia şi Ungaria, pe motivul încălcării ...