Rusia este sub şocul închiderii Master Bank: milioane de carduri au fost blocate

Retragerea neaşteptată a licenţei de funcţionare a Master Bank, cu numeroşi clienţi adunaţi în faţa agenţiilor instituţiei financiare, ale căror uşi au rămas închise, şi cu milioane de carduri blocate, a amintit ruşilor de perioada traumatizantă post-sovietică, relatează AFP.
Economica.net - vin, 22 nov. 2013, 19:27
Rusia este sub şocul închiderii Master Bank: milioane de carduri au fost blocate

Banca centrală a Rusiei a retras miercuri, cu efect imediat, licenţa Master Bank, creată în 1992 şi care avea în componenţa consiliului de administraţie pe Igor Putin, un văr al preşedintelui Vladimir Putin.

Autoritatea de reglementare a explicat că nu a avut altă soluţie decât să închidă bancă, după ce a constatat „încălcarea repetată” a legii de prevenire a spălării banilor. Ministerul de Interne a estimat că sumele implicate în activităţi suspecte sunt de peste 45 de milioane de euro.

La prima vedere, Master Bank, pe locul 70 pe piaţa bancară a Rusiei în funcţie de active, este o instituţie financiară relativ modestă.

Este însă pentru prima oară când o bancă cu peste trei milioane de clienţi îşi pierde licenţa, a subliniat Oleg Ivanov, vicepreşedintele Asociaţiei băncilor regionale din Rusia.

Consecinţele pentru populaţie sunt spectaculoase întrucât Master Bank are o treime din reţeaua de bancomate din Rusia şi este pe locul al cincilea în privinţa cardurilor aflate în circulaţie.

În aceste condiţii, milioane de ruşi s-au trezit brusc în situaţia în care nu pot avea acces la conturile lor. Alţii, care credeau că nu au nicio legătură cu Master Bank, au constatat că nu mai pot folosi cardurile, întrucât banca administra datele a alte 200 de companii mici.

Numeroase magazine, hoteluri, restaurante, dar şi partidul liberal Iabloko foloseau cardurile emise de Master Bank pentru a plăti salariile angajaţilor, care sunt în prezent blocate.

Spre deosebire de falimentele bancare din anii ’90, majoritatea clienţilor îşi vor recupera mare parte din fonduri, având în vedere că din 2004 depozitele sunt asigurate până la suma de 700.000 de ruble (15.700 de euro). Peste această sumă, deţinătorii au prioritate la despăgubiri după ieşirea din procedura de faliment.

Rambursările sunt estimate la un nivel record de 30 de miliarde de ruble (675 de milioane de euro).

În schimb, companiile, inclusiv întreprinzătorii particulari, nu beneficiază de garantarea fondurilor. Asociaţia caritabilă Docteur Liza a recunoscut că a pierdut peste 50.000 de euro, care erau destinaţi unui ospiciu.

„Este o surpriză că a fost retrasă licenţa unei astfel de bănci. Este un semnal clar, că nimeni nu este imun la o astfel de măsură”, a apreciat Chris Weafer, analist la firma de consultanţă Macro Advisory.

Peste 900 de bănci sunt prezente pe piaţa de profil din Rusia, între care câteva bănci mari controlate de autorităţile publice şi numeroase bănci mici, cu o situaţie financiară fragilă şi practici îndoielnice, mai notează AFP.

Autorităţile încearcă de mai mulţi ani să reducă numărul acestora, moştenite după desfiinţarea URSS, când era suficient să deţii câteva mii de dolari pentru a înfiinţa o bancă.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...