Rusia exclude orice intervenţie unilaterală în Ucraina

Rusia a dezminţit sâmbătă orice tentativă a trupelor sale de a pătrunde pe teritoriul ucrainean, aşa cum a acuzat Kievul, şi a exclus orice acţiune unilaterală în ţara vecină, inclusiv în scop umanitar.
Economica.net - sâm, 09 aug. 2014, 15:20
Rusia exclude orice intervenţie unilaterală în Ucraina

‘Nouă ne-a fost greu să înţelegem la ce face referire Ucraina. Nu a existat nicio tentativă a forţelor ruse de a pătrunde’ pe teritoriul ucrainean, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit agenţiilor de presă ruse.

Rusia exclude orice iniţiativă unilaterală din partea sa, a mai declarat Peskov, subliniind însă că este necesar ‘un acord între cele două părţi (implicate în conflict)’ pentru a veni în ajutorul populaţiilor din Doneţk şi Lugansk ‘confruntate cu o catastrofă umanitară’.

Kievul a acuzat anterior Moscova că în noaptea de vineri spre sâmbătă a încercat să intervină militar în Ucraina sub pretext umanitar, şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene, Valeri Cealîi, afirmând că în cele din urmă pericolul a fost înlăturat ca urmare a unor eforturi diplomatice.

Rusia a propus de mai multă vreme să efectueze o ‘misiune umanitară’ sau să creeze coridoare umanitare pentru a veni în sprijinul populaţiei din estul Ucrainei, unde de aproape patru luni au loc confruntări între forţele Kievului şi separatiştii proruşi.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a cerut marţi Consiliului de Securitate să ‘ia măsuri de urgenţă’ în faţa deteriorării situaţiei umanitare din estul Ucrainei, însă occidentalii au aruncat asupra Moscovei responsabilitatea pentru această situaţie. Mai mult, ambasadoarea SUA la ONU Samantha Power a acuzat vineri Rusia că doreşte să se folosească de situaţia gravă umanitară din estul Ucrainei pentru a-şi întări intervenţia în această regiune.

În acelaşi timp, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, aflat joi la Kiev, şi-a manifestat temerea că Rusia ar putea să intervină în Ucraina sub pretext umanitar. Potrivit NATO, în prezent la frontiera ucraineană ar fi masaţi 20.000 de militari ruşi, faţă de 12.000, la jumătatea lunii iulie.

Te-ar mai putea interesa și
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
În anul 2023, 7,1% din persoanele angajate din Uniunea Europeană au lucrat cel puţin 49 de ore pe săptămână la principalul loc de muncă, arată datele publicate miercuri de Eurostat cu ocazia......
A început deszăpezirea pe Transfăgărăşan. E posibil să fie deschis circulaţiei mai devreme de 1 iulie – DRDP Braşov
A început deszăpezirea pe Transfăgărăşan. E posibil să fie deschis circulaţiei mai devreme de 1 iulie – DRDP ...
Drumarii au început deszăpezirea Transfăgărăşanului, drum care este posibil să fie redeschis circulaţiei "cu mult ...
SUA, „determinate” să obţină „acum” un acord între Israel şi Hamas, afirmă Blinken
SUA, „determinate” să obţină „acum” un acord între Israel şi Hamas, afirmă Blinken
Statele Unite sunt 'determinate' ca Israelul şi Hamas să încheie 'acum' un acord de armistiţiu, asociat cu eliberarea ...
ONRC: Aproape 25.300 de firme au fost radiate în primul trimestru al acestui an
ONRC: Aproape 25.300 de firme au fost radiate în primul trimestru al acestui an
Un număr de 25.292 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele trei luni din 2024, cu 40,53% mai multe comparativ ...