Rusia geme sub povara noilor sancțiuni SUA

Lunea Neagră a fost urmată de Marțea Neagră. Crash-ul de pe piața rusească, generat de noile sancțiuni impuse de SUA, continuă. Ce înseamnă aceasta pentru populație?
Economica.net - vin, 13 apr. 2018, 05:31
Rusia geme sub povara noilor sancțiuni SUA

Sancțiuni? Rachetele noastre atomice se prăpădesc de râs. În 2014, când au fost adoptate primele sancțiuni împotriva Rusiei, ca urmare a anexării Crimeei, mulți ruși purtau tricouri cu mesaje ironice asemănătoare. Sancțiunile au fost introduse treptat și erau strict limitate. Rusia s-a adaptat la „noua realitate economică”, un eufemism moscovit vizând confruntarea cu occidentul. În 2017, economia Rusiei a reînceput să crească. Dar dacă evoluția se va menține și după noul val de sancțiuni e îndoielnic, scrie Deutsche Welle Romania

Pierderi de miliarde

Pentru prima dată de la anexarea Crimeei, noile sancțiuni ale Washingtonului, intrate în vigoare pe 6 aprilie, au provocat o cădere majoră la burse și pe piețele valutare rusești. Măsurile punitive adoptate la adresa unui număr de 24 de oligarhi și înalți funcționari și 15 companii rusești au generat luni, potrivit mediilor rusești, în doar câteva ore pierderi la bursă în valore de câteva miliarde. Căderea a continuat și marți și nu se întrevede un sfârșit al acestei evoluții. Acțiunile și rubla se află în picaj și din cauza unor posibile noi sancțiuni americane, aflate în discuție în contextul atentatului asupra fostului dublu agent ruso-britanic Serghei Skripal. Astfel, în Congresul SUA s-a propus extinderea sancțiunilor asupra datoriilor de stat ale Rusiei. Dacă se va ajunge acolo, va izbucni un „război economic”, a avertizat Aleksandr Șohin, președintele Uniunii industriașilor și antreprenorilor din Rusia, RSPP.

Dar noile măsuri punitive afectează nu numai persoanele și companiile, care urmau a fi sancționate, ci și alte firme și bănci din Rusia. Scăderea acțiunilor la bursă are urmări negative și pentru cea mai mare bancă a țării – Sberbank. Guvernul a asigurat că situația se află sub control și a promis ajutor financiar.

Un imperiu economic luptă pentru supraviețuire

Întreprinzătorul Oleg Deripaska, în vârstă de 50 de ani, va avea nevoie, mai mult decât oricare, de ajutorul promis din partea statului. Din perspectiva SUA, Deripaska face parte din grupul de oligarhi apropiați Kremlinului, și a fost cel mai puternic afectat de noile sancțiuni. Holdingul său industrial „Basic Element” are, la nivel internațional, mai mult de 150.000 de angajați. În proporție de peste 15 procente, rușii sunt dependenți „direct sau indirect” de acest concern, se afirmă pe site-ul propriu. Acestui holding îi aparțin și companiile „Rusal”, cel mai mare producător de aluminiu la nivel mondial, precum și alte firme din domeniul construcțiilor de avioane, automobile și trenuri, între care GAZ. În fața angajaților acestei din urmă companii, Putin și-a anunțat, în decembrie 2017, candidatura pentru un al patrulea mandat prezidențial.

E încă neclar dacă, din cauza sancțiunilor, locurile de muncă ale angajaților lui Deripaska sunt în pericol. SUA reprezintă, ce-i drept, o piață importantă de desfacere pentru aluminiu, dar majoritatea producției companiei „Rusal” respectiv „Basic Element” este destinată pieței rusești. Problema o constituie în realitate datoriile externe ridicate, de miliarde, ale lui Deripaska. Și din cauza sancțiunilor recente, aceste datorii nu ar putea fi onorate decât cu ajutor din partea statului. Experții estimează că statul rus ar putea prelua holdingul lui Deripaska.

Mulți perdanți, dar și câțiva câștigători

Cei mai mulți ruși au resimțit, ce-i drept, sancțiunile occidentale, dar acestea nu au fost atât de dramatice. Un crash similar pe piața valutară din Rusia nu a mai existat din 2014. Doar că atunci motivul l-a reprezentat scăderea substanțială, la nivel mondial, a prețului la petrol, principalul bun de export și sursă de valută a Rusiei.

Deprecierea rublei va fi o problemă mai ales pentru rușii care intenționează să-și petreacă vacanța în străinătate. În ultimii ani s-a înregistrat, însă, o scădere a numărului turiștilor ruși în străinătate. O altă consecință a scăderii rublei ar fi mărirea prețului la produse electronice de import. Ziarul financiar „Vedomosti” estimează o creștere a prețurilor pentru smartphone-uri sau laptop-uri cu 5-10 procente.

Dar există și ruși care ar putea profita de pe urma actualei evoluții și anume cei din industria turismului. În loc să plece în concediu în Turcia, de pildă, unii ruși ar putea, din motive financiare, să-și petreacă vacanța și în Crimeea.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia a înregistrat sâmbătă un nou record de decese şi de contaminări asociate COVID-19, pentru a treia zi consecutiv, ...
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Un război financiar cu o miză uriașă se poartă în aceste zile în România, după ce Ben Madadi, care deține în prezent ...
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Discuţiile dintre Republica Moldova şi Rusia rămân divergente asupra preţului şi altor detalii ale unui nou acord de ...