Rusia: Guvernul acordă producătorilor auto subvenţii 166 milioane de dolari

Rusia va acorda producătorilor auto subvenţii de zece miliarde de ruble (166 milioane de dolari) pentru a sprijini industria auto, afectată de declinul economiei, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 20 mart. 2015, 10:01
Rusia: Guvernul acordă producătorilor auto subvenţii 166 milioane de dolari

Vânzările auto pe piaţa rusă ar urma să revină pe creştere abia în anul 2016 şi ar putea avea nevoie de mai mult sprijin de stat decât măsurile anunţate, joi, de către autorităţile de la Moscova.

Pe lângă scăderea vânzărilor, producătorii auto se confruntă cu diminuarea marjelor de profit cu 10-15%, din cauza deprecierii rublei, care a majorat costul componentelor din import.

Opel, marca europeană a General Motors (GM), a anunţat, miercuri, că se va retrage de pe piaţa din Rusia până la finele acestui an. De asemenea, GM a precizat că, până la jumătatea acestui an, va opri producţia uzinei sale din apropiere de Sankt Petersburg şi va înceta producţia de automobile Chevrolet la uzina companiei ruse GAZ.

Grupul american a menţionat, totodată, că aceste decizii îi vor provoca cheltuieli excepţionale de ordinul a 600 de milioane de dolari care vor afecta rezultatele sale pe primul trimestru.

Vânzările de automobile în Rusia sunt în cădere liberă (scădere de 38% în luna februarie) din cauza crizei economice, care se traduce printr-o depreciere puternică a rublei. Economia Rusiei suferă de pe urma scăderii preţului petrolului, dar şi de pe urma sancţiunilor impuse de Occident pentru rolul Moscovei în conflictul din Ucraina.

Conform datelor publicate săptămâna trecută de Association of European Businesses (AEB), vânzările de maşini şi vehicule comerciale uşoare au scăzut, în februarie, cu 38% pe piaţa rusă – cel mai semnificativ declin din 2009 – din cauza declinului economiei şi a deprecierii rublei. Luna trecută au fost livrate în Rusia 128.298 de maşini şi vehicule comerciale uşoare, faţă de 206.526 în februarie 2014.

Săptămâna trecută, Ford Motor a anunţat că va acorda discounturi de 23%, anunţuri asemănătoare fiind făcute şi de Renault, Daewoo şi Great Wall Motor din China. Renault a oprit producţia fabricii sale de lângă Moscova în perioada 16 februarie – 6 martie.

Pe segmentul automobilelor de lux, Daimler a anunţat creşterea vânzărilor Mercedes-Benz cu 18%, la 4.151 unităţi, în timp ce livrările BMW au urcat cu 6%, la 3.550 vehicule, iar Porsche şi-a dublat vânzările, la 381 de unităţi.

În februarie, rata inflaţiei a accelerat la 16,7%, cel mai rapid ritm de creştere din 2002. Piaţa auto din Rusia nu se va redresa până în 2019 sau 2020, a estimat compania PricewaterhouseCoopers LLP.

Vânzările auto s-ar putea contracta, anul acesta, cu 24%, la 1,89 milioane de unităţi, după un declin de 10% în 2014, conform estimărilor AEB. Declinul economiei şi deprecierea rublei au determinat producătorii auto să-şi reducă producţia, să ofere reduceri sau să scadă preţurile.

Te-ar mai putea interesa și
Declaraţia unică: mai aveţi două săptămâni în care o puteţi trimite la Fisc fără să fiţi amendaţi. Răspunsuri la cele mai importante întrebări despre formular
Declaraţia unică: mai aveţi două săptămâni în care o puteţi trimite la Fisc fără să fiţi amendaţi. Răspunsuri ...
Persoanele fizice care estimează că veniturile extrasalariale încasate în 2021 depăşesc plafonul de 12 salarii minime pe economie trebuie să le declare la Fisc, prin intermediul declaraţiei......
Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank: Inflaţie 3,7% şi creştere economică 5,2%. Deficit bugetar sub 7,2%, în funcţie de ce va fi la rectificările bugetare
Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank: Inflaţie 3,7% şi creştere economică 5,2%. Deficit bugetar sub 7,2%, în funcţie de ...
Publicarea calendarului şedinţelor BNR este un aspect de normalitate, dar majorarea inflaţiei la 3,3%  până în septembrie ...
Impact Developer a luat două credite de la Libra Bank de peste 13 milioane de euro
Impact Developer a luat două credite de la Libra Bank de peste 13 milioane de euro
Impact Developer & Contractor a semnat două contracte de credit ipotecar pentru investiţii imobiliare cu Libra Internet ...
Bittnet a primit din partea ASF aprobarea pentru folosirea documentului de înregistrare universal
Bittnet a primit din partea ASF aprobarea pentru folosirea documentului de înregistrare universal
Bittnet Systems a primit aprobare din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru utilizarea documentului ...