1EUR = 4.8074 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Rusia: Ieşirile nete de capital au ajuns la 74,6 miliarde dolari, depăşind nivelul din 2013

Ieşirile nete de capital din Rusia au ajuns în primul semestru din 2014 la 74,6 miliarde dolari, depăşind suma totală din 2013, a anunţat miercuri Banca Centrală a Rusiei, transmite Dow Jones Newswires.

09 iul, 2014 | Agerpres

Nivelul capitalului care a părăsit Rusia s-a intensificat anul acesta, în condiţiile în care criza din Ucraina accentuează dificultăţile cu care se confruntă economia rusă.

În trimestrul doi din acest an, ieşirile nete de capital din Rusia au ajuns la 25,8 miliarde dolari, faţă de 48,8 miliarde de dolari în primele trei luni din 2014.

Dacă ar fi fost incluse şi informaţii legate de tranzacţiile de swap valutar cu băncile şi conturile în valută ale instituţiilor de creditare de la Banca Centrală a Rusiei, ieşirile nete de capital din Rusia în primul trimestru ar fi ajuns la aproximativ 62 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel din 2008.

În urma sancţiunilor impuse Moscovei de comunitatea internaţională din cauza acţiunilor din Ucraina, rubla rusească s-a depreciat semnificativ şi bursa de la Moscova a avut o evoluţie slabă comparativ cu pieţele bursiere din alte mari state emergente.

Analiştii susţin că economia rusă ar putea înregistra în 2014 cea mai slabă creştere din ultimul deceniu, deoarece sancţiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeii au accelerat ieşirile de capital şi au redus investiţiile.

Potrivit celui mai pesimist scenariu elaborat de Banca Mondială, care se bazează pe ipoteza unei agravări a crizei din Ucraina, ieşirile de capital din Rusia ar putea atinge 150 de miliarde de dolari în acest an şi ar provoca o contracţie a PIB de 1,8%.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO