Rusia interzice importurile de vin din Republica Moldova

Serviciul rus pentru Protecţia Consumatorilor (Rospotrebnadzor) a anunţat marţi că importurile de vinuri din Republica Moldova au fost oprite din cauza "calităţii nesatisfăcătoare" a producţiei de alcool, relatează agenţia rusă Itar-Tass în pagina sa electronică.
Economica.net - mar, 10 sept. 2013, 19:10
Rusia interzice importurile de vin din Republica Moldova

Potrivit Rospotrebnadzor, aceste interdicţii vor fi valabile până când autorităţile competente din Republica Moldova nu vor lua măsuri adecvate pentru satisfacerea cerinţelor impuse.

„Nu avem de gând să îndeplinim rolul de dădacă pentru economia moldovenească”, a declarat directorul instituţiei, Ghenadi Onişcenko, citat de agenţia rusă Interfax.

Rodica Sturza, directorul Centrului Naţional pentru Verificarea Calităţii Producţiei Alcoolice din Republica Moldova, a declarat că „aceste afirmaţii sunt lipsite de temei”, informează site-ul Publika.md.

„Noi am verificat toate loturile care au plecat, în special în ultimele zile, şi nu am depistat nici un fel de încălcări ale normelor, iar afirmaţiile lor precum că (substanţele nocive depistate în vinuri) depăşesc de 70-80 de ori normele maxime admisibile sunt aberante”, a adăugat ea.

Rospotrebnadzor a anunţat marţi că în loturile de vinuri importate în ultima perioadă a fost depistată în catităţi mari o substanţă nocivă, care afectează în special rinichii şi ficatul. Potrivit serviciului rus pentru protecţia consumatorilor, este vorba de opt loturi de producţie alcoolică ale întreprinderilor moldoveneşti „Purcari”, „Cricova” şi „Aroma”.

Anterior, Rospotrebnadzor a avertizat că dacă autorităţile moldoveneşti nu vor lua măsuri pentru asigurarea calităţii şi siguranţei producţiei vinicole, importurile de vinuri din Republica Moldova ar putea fi interzise, la fel ca în 2006.

În 2013, peste 24,8 milioane de litri din producţia de băuturi alcoolice au fost importate din Republica Moldova în Rusia, iar aproximativ 29.000 de litri din aceasta nu corespund criteriilor de securitate, a anunţat Rospotrebnadzor.

Rusia a introdus anterior, în martie 2006, un embargo asupra importurilor de vinuri din Republica Moldova, invocând calitatea slabă a acestora, dar Chişinăul a apreciat că este vorba despre o decizie politică.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...