Rusia interzice revenirea muncitorilor moldoveni

Moscova le interzice să revină în Rusia multor muncitori moldoveni care s-au deplasat în ţara natală pentru a vota la alegerile parlamentare. În opinia specialiştilor, acţiunea ruşilor este parte a unei strategii de împiedicare a Republicii Moldova de a se apropia de UE.
Economica.net - vin, 19 dec. 2014, 13:43
Rusia interzice revenirea muncitorilor moldoveni

La Orhei timpul pare să fi încremenit. Faţade murdare şi ziduri decojite din care răzbat cărămizi roase de vreme. Drumurile de ţară, mai numeroase ca şoselele care străbat raionul, nu dau de bănuit că la doar câteva zeci de kilometri se află capitala ţării, Chişinău, informeaza Deutsche Welle

Locuri triste ca Orheiul sunt multe în republica devenită independentă în anul 1991. Sărăcia e mare din cauza lipsei locurilor de muncă. Mulţi moldoveni muncesc în străinătate. Legal sau ilegal. De la dobândirea independenţei, Republica Moldova şi-a pierdut cam o treime din cetăţeni. Aproximativ jumătate din cei un milion de moldoveni plecaţi peste hotare şi-au încercat norocul în Rusia.

O dată pe săptămână, un autobuz face cursa Chişinău-Orhei-Moscova. Gheorghe Vasilcău (32 de ani) priveşte trist în urma maşinii. Lui nu i se mai permite să intre în Rusia. 12 ani de zile el a fost singurul din familie care a adus bani în casă. „Aici nu găsesc nimic de lucru. De aceea a trebuit să plec în Rusia. Acolo eşti mai bine plătit şi sunt şi locuri de muncă.”

Gheorghe trebuie să-şi hrănească familia. Are trei copii. Ca toţi ceilalţi migranţi, şi el a trimis acasă banii câştigaţi în Rusia. Multă vreme nu şi-a permis să plece într-o vacanţă sau să-şi viziteze familia rămasă în Moldova.
I-a fost teamă că nu va mai putea reveni în Rusia. Totuşi, cu puţin timp înaintea alegerilor, bărbatul şi-a făcut curaj şi s-a întors în Moldova.

Induşi în eroare

Pe 4 noiembrie, cu trei săptămâni înaintea alegerilor legislative, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, l-a întâlnit pe preşedintele Vladimir Putin. Ulterior, Serviciul pentru Migraţie al Federaţiei Ruse a anunţat oficial că moldovenii care se vor deplasa în ţară pentru alegeri vor putea reveni în Rusia fără probleme.
PSRM a ieşit învingător la alegeri, inclusiv cu sprijinul migranţilor moldoveni din Rusia. Cu toate acestea, cele trei partide pro-europene au reuşit să obţină împreună o majoritate confortabilă în Parlament.

Gheorghe şi mulţi conaţionali de-ai săi se simt înşelaţi, folosiţi: „Când am venit spre casă am trecut graniţa fără probleme. După alegeri, când am vrut să mă întorc în Rusia, grănicerii mi-au înapoiat paşaportul după 20 de minute şi mi-au interzis să călătoresc mai departe. Am avut încredere în Igor Dodon, iar acum mi-am pierdut slujba. Ce să fac? Moscova ne tratează ca pe nişte terorişti sau criminali. Nu ştiu cum vom supravieţui de-acum încolo.”

Conform unei analize a „Congresului Diasporei Moldoveneşti”, până acum, Rusia a refuzat accesul a peste 9000 de muncitori moldoveni după călătoria acestora în ţara natală. În intervalul 1-10 decembrie, organizaţia non-guvernamentală de la Moscova care apără interesele cetăţenilor moldoveni aflaţi la muncă în Federaţie a înregistrat ale 140 de noi cazuri. Serviciul pentru Migraţie a anunţat sec că interdicţiile s-ar baza pe lezarea legii privind dreptul de şedere.

Până acum moldovenii puteau petrece pe teritoriul Rusiei 90 de zile, fără nicio condiţie. În ultimii 15 ani, migranţii moldoveni cu contracte de muncă în Rusia au fost acceptaţi tacit. După semnarea de către Republica Moldova a tratatului de asociere cu Uniunea Europeană, toleranţa a dispărut. Moscova a început să strângă şurubul.

După embargoul care a afectat serios economia micului stat fost sovietic, politicienii ruşi ameninţă că, iarna aceasta, moldovenii s-ar putea să îngheţe de frig în locuinţe. Cu luni în urmă, Serviciul rus pentru Migraţie avertiza că aproximativ 235.000 de cetăţeni moldoveni au probleme cu permisul de şedere pe teritoriul Federaţiei.

Un război economic secret

Interdicţiile de intrare în Rusia sunt mai mult decât simple probleme de natură individuală. Economia Republicii Moldova depinde mult de transferurile de bani din străinătate.

„În primul semestru din 2014, de peste hotare au sosit aproape 1,5 miliarde de dolari americani”, afirmă analistul economic Alexandru Fală. Transferurile de bani din străinătate reprezintă 30% din PIB. „60-65% din aceste sume sunt trimise din Rusia”, adaugă Fală.

Analistul este de părere că demersurile Moscovei împotriva migranţilor moldoveni sunt parte a unei strategii prin care, apelând la presiuni economice, Republica Moldova ar putea fi înfrânată în aspiraţiile sale europene.

„Mă tem că expulzarea muncitorilor moldoveni ar putea cauza pierderi economice masive. Veniturile şi respectiv încasările la buget vor scădea”, spune Alexandru Fală.

În total, performanţa economică a ţării s-ar putea reduce cu 4,3 procente. Ar fi o altă lovitură dureroasă pentru Republica Moldova.

Te-ar mai putea interesa și
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare frauduloase. Totodată, accesarea laptopurilor, a......
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea ...
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...