Rusia îşi va retrage toate trupele de la graniţa cu Ucraina ‘în câteva zile’ – Ministrul adjunct al apărării

Rusia îşi va retrage toate forţele dislocate în regiunile de la graniţa cu Ucraina 'în câteva zile', a afirmat vineri ministrul rus adjunct al apărării, Anatoli Antonov, un demers care dacă ar fi pus în aplicare ar putea diminua tensiunile înaintea alegerilor prezidenţiale de duminică în fosta republică sovietică, relatează Reuters.
Economica.net - vin, 23 mai 2014, 10:50
Rusia îşi va retrage toate trupele de la graniţa cu Ucraina 'în câteva zile' - Ministrul adjunct al apărării

Moscova şi-a concentrat zeci de mii de soldaţi la frontiera de est a Ucrainei, unde separatiştii proruşi au declarat două ‘republici independente’, la Doneţk şi Lugansk.

Kievul şi aliaţii săi occidentali văd în forţele ruse o potenţială forţă de invazie, alimentând tensiunile preelectorale.

SUA şi Uniunea Europeană speră că votul va consolida guvernul central de la Kiev, aflat în dificultate.

Întrebat în legătură cu apelurile occidentale privind retragerea trupelor ruse de la frontiera ucraineană, Antonov a declarat pentru Reuters: ‘O vor vedea 100%. Nu vom lăsa absolut nimic în urmă’.

Rusia a transferat deja o parte din personal şi echipamente militare din regiunile Rostov, Belgorod şi Briansk. Astfel, 20 de trenuri cu militari şi echipamente au plecat deja spre punctele de dislocare permanentă a trupelor ruse, iar avioane cargo Iliuşin-76 au efectuat deja 20 de curse pentru a transporta militari la bazele lor, după încheierea manevrelor militare.

O retragere completă a forţelor dislocate în regiunile limitrofe cu Ucraina s-ar putea încheia ‘în câteva zile’, a mai spus înaltul oficial militar rus.

La 19 mai, preşedintele rus Vladimir Putin a dat ordin (pentru a treia oară) privind retragerea trupelor ruse, desfăşurate la graniţa cu Ucraina, odată cu încheierea exerciţiilor de primăvară, dar SUA şi NATO au declarat ulterior că au fost observate doar deplasări limitate de trupe.

În urmă cu o zi, comandantul suprem al Forţelor aliate ale NATO în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, apreciase că dispozitivul militar rus dislocat în apropierea graniţei cu Ucraina este în continuare numeros, în pofida unor mişcări ce ar putea sugera începutul unei retrageri.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...