Rusia le cere trupelor ucrainene din Mariupol să se predea. Coridoarele de evacuare civili din estul Ucrainei, suspendate – Război în Ucraina, ziua 53

Armata rusă a cerut din nou forţelor ucrainene din oraşul-port Mariupol să se predea, transmite dpa. Autorităţile ucrainene au anunţat duminică suspendarea coridoarelor umanitare pentru evacuarea de civili din estul Ucrainei.
AGERPRES - Dum, 17 apr. 2022, 09:49
Rusia le cere trupelor ucrainene din Mariupol să se predea. Coridoarele de evacuare civili din estul Ucrainei, suspendate - Război în Ucraina, ziua 53

Într-o declaraţie, generalul-maior Mihail Mizinţev afirmă că, luând în considerare situaţia catastrofală de la oţelăria Azovstal, luptătorilor ucraineni şi „mercenarilor străini” aflaţi în captivitate li se propune să înceteze ostilităţile şi să depună armele duminică, începând cu ora 6:00 (03:00 GMT).

„Toţi cei care depun armele au viaţa garantată”, a spus Mizinţev.

Potrivit informaţiilor autorităţilor ruse, toţi luptătorii ucraineni rămaşi în Mariupol sunt baricadaţi în acest moment în oţelăria Azovstal.

Într-o prezentare a etapelor modului în care va funcţiona capitularea, Mizinţev a spus că începând cu ora 6 dimineaţa partea rusă va urma să ridice steagurile roşii, iar partea ucraineană să ridice steagurile albe „în jurul perimetrului Azovstal” în semn de respectare a încetării focului.

După confirmarea pregătirii de predare pe canalele de comunicare stabilite anterior, între orele 6:00 şi 13:00 tuturor unităţilor ucrainene li se va permite să se retragă din zonă „fără arme sau muniţie”.

Mizinţev a cerut, de asemenea, tuturor forţelor ucrainene să depună armele, avertizându-i să nu „îşi testeze soarta ca în tragedia de la Mariupol, ci să luaţi singura decizie corectă de a înceta ostilităţile şi de a depune armele acum, oriunde „manipulatorii” voştri vă forţează să luptaţi pentru ideile nazismului”.

Generalul-maior Mihail Mizinţev a promis respectarea „tuturor normelor Convenţiei de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război”.

Coridoarele pentru evacuarea de civili din estul Ucrainei, suspendate în lipsa unui acord

Autorităţile ucrainene au anunţat duminică suspendarea coridoarelor umanitare pentru evacuarea de civili din estul Ucrainei, din cauza faptului că nu s-a ajuns la un acord de încetare a focului cu armata rusă, informează AFP.

„În această dimineaţă, nu am reuşit să negociem cu ocupanţii un acord de încetare a focului asupra itinerariilor de evacuare. De aceea, din nefericire, nu vom deschide coridoare umanitare astăzi”, duminică, a anunţat pe Telegram vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk. „Nu vom precupeţi niciun efort pentru ca aceste coridoare umanitare să fie reluate pe cât de repede posibil”, a adăugat ea.

Vereşciuk a cerut de asemenea deschiderea unui coridor de evacuare pentru militarii răniţi din oraşul Mariupol, devastat de lupte.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atenţionat sâmbătă că „eliminarea” ultimilor soldaţi ucraineni prezenţi la Mariupol „va pune capăt oricăror negocieri de pace” cu Moscova.

Rusia afirmă că a distrus o uzină militară lângă Kiev

Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a anunţat că a distrus o uzină militară lângă Kiev, în condiţiile în care Moscova îşi intensifică atacurile împotriva capitalei ucrainene, informează AFP şi Reuters.

„În timpul nopţii, rachete de înaltă precizie lansate de avioane au distrus o uzină de muniţii lângă Brovarî, în regiunea Kiev”, a anunţat ministerul într-un comunicat pe canalul său Telegram.

Înainte de aceasta, primarul oraşului Brovarî, Igor Sapojko, a anunţat că „unele elemente de infrastructură au fost lovite” la primele ore ale dimineţii de duminică.

Tirurile ruse asupra regiunii Kiev au scăzut în intensitate de la sfârşitul lunii martie, când Moscova şi-a retras trupele din jurul capitalei, anunţând că doreşte să-şi concentreze ofensiva asupra estului Ucrainei.

Însă Rusia a ameninţat vineri că îşi va intensifica atacurile asupra Kievului după ce a acuzat Ucraina că a bombardat sate situate pe teritoriul rus, aproape de graniţa cu Ucraina.

În timpul ultimelor trei zile, forţele ruse au întreprins mai multe lovituri asupra unor uzine militare la Kiev şi în regiunea capitalei ucrainene.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei, a declarat marţi liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
La doi ani de la deschiderea oficială a primului restaurant Popeyes în România, brandul originar din statul american Louisiana ...
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom anunță finalizarea unei noi unități de mentenanță în București. Depoul Alstom Grivița este primul depou dedicat ...