Rusia nu va permite ca Marea Neagră să devină „lac NATO” – oficial rus

Rusia va răspunde în mod adecvat la posibilele ameninţări ale NATO în Marea Neagră şi nu va permite ca aceasta să devină un 'lac NATO', a declarat reprezentantul permanent al Moscovei pe lângă Alianţa Nord-Atlantică, Aleksandr Gruşko, într-un interviu apărut marţi în oficiosul Rossiiskaia Gazeta, citat de Interfax.
Economica.net - mar, 31 mai 2016, 06:21
Rusia nu va permite ca Marea Neagră să devină

‘NATO încearcă astăzi să transfere schemele de confruntare în Marea Neagră’, a declarat diplomatul rus în interviu.

Comentând cu privire la recentele declaraţii ale preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, că nu trebuie permis ca Marea Neagră să se transforme într-un ‘lac rusesc’, Aleksandr Gruşko a afirmat că ‘Alianţa Nord-Atlantică înţelege foarte bine că Marea Neagră nu va deveni niciodată ‘un lac NATO”.

‘Vom lua toate măsurile necesare pentru a neutraliza posibilele ameninţări şi încercări de a exercita presiuni militare la adresa Rusiei din direcţia sudică’, a avertizat diplomatul rus.

Potrivit lui Gruşko, ‘tendinţa spre deteriorare a relaţiilor între Rusia şi NATO’ nu s-a epuizat încă. Alianţa continuă politica de descurajare a Rusiei, în ciuda apelurilor acesteia din urmă la dialogul politic, susţine el.

‘Nu vreau să spun că în relaţiile noastre cu NATO e ‘război rece’, dar Alianţa recurge la schemele de asigurare a securităţii din perioada ‘războiului rece”, a declarat el, adăugând că ‘aceasta trezeşte îngrijorarea pentru că astăzi este vorba nu doar despre politică, ci şi de construcţie militară’.

În opinia sa, politica ia forme concrete în măsuri de genul celor care sunt acum puse în practică de SUA şi de aliaţii lor din Europa de Est, o aluzie la prezenţa, prin rotaţie, a trupelor NATO în Est şi la posibilitatea creşterii acestei prezenţe. NATO va aborda subiectul desfăşurării de forţe suplimentare în Europa de Est, cu prilejul summitului Alianţei din iulie, de la Varşovia.

Referitor la evoluţii, diplomatul rus a afirmat că ‘nu există semne că ţările NATO ar fi pregătite să îşi revizuiască politica actuală’ faţă de Rusia, accentuând în acest context importanţa Actului fondator Rusia-NATO pe care Moscova îl percepe la ora actuală ca pe unul dintre puţinii factori care împiedică consolidarea militară a Organizaţiei în Est.

Rusia susţine că desfăşurarea unor forţe ale NATO în apropierea graniţelor sale ar încălca Actul Fondator NATO-Rusia din 1997.

Relaţiile dintre NATO şi Rusia traversează în prezent o criză fără precedent de la încheierea ‘războiului rece’, după ce Alianţa şi-a suspendat cooperarea cu Rusia ca urmare a rolului acesteia în criza ucraineană.

Rusia a anexat în martie 2014 peninsula ucraineană Crimeea şi acordă sprijin militar şi cu trupe rebelilor separatişti din estul Ucrainei, scena unui conflict militar de peste doi ani între armata Kievului şi rebeli proruşi.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00....
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...