Rusia: Nu vrem să vedem Ucraina în NATO

Rusia s-a declarat marţi opusă intrării Ucrainei în NATO, susţinând că acest lucru ar fi o 'provocare fără precedent' la adresa securităţii europene.
Economica.net - mie, 10 sept. 2014, 08:18
Rusia: Nu vrem să vedem Ucraina în NATO

‘Noi nu vrem să vedem Ucraina în NATO’, a declarat ambasadorul rus la UE Vladimir Cijov, în timpul unei întâlniri cu jurnaliştii. ‘Ucraina în NATO ar fi o provocare fără precedent la adresa securităţii europene, cea mai mare de la căderea Zidului Berlinului’, a adăugat el.

Guvernul ucrainean şi-a anunţat la sfârşitul lunii august dorinţa de a relua procesul de aderare la NATO, întrerupt în 2010 de regimul prorus al preşedintelui Viktor Ianukovici. NATO a lăsat uşa deschisă, cu condiţia ca Kievul să facă ‘reformele necesare’, ‘să se adapteze standardelor NATO’ şi ‘să îndeplinească toate criteriile’, aminteşte AFP.

În ciuda opoziţiei Moscovei, NATO s-a lărgit deja spre fostele ţări ale blocului comunist, ca Polonia, dar de asemenea în 2004 spre ţările baltice, trei foste republici sovietice.

Cijov a avertizat de asemenea contra unui ‘partid de război’ în Ucraina.

Un protocol de încetare a focului în douăsprezece puncte a fost încheiat vineri la Minsk între Kiev şi rebelii proruşi pentru a pune capăt celor cinci luni de conflict ce au făcut aproape 2.800 de morţi, potrivit ultimelor cifre ale ONU. De atunci, el este respectat, în ciuda unor incidente.

Luni, UE a aprobat o nouă serie de sancţiuni împotriva Moscovei. Dar cei 28 au convenit să îi acorde câteva zile pentru a decide punerea lor în aplicare, în funcţie mai ales de situaţia de pe teren. O nouă reuniune a ambasadorilor lor la UE este programată miercuri.

‘Mesajul nostru către UE este următorul: nu subminaţi procesul de pace prin susţinerea partidului de război în Ucraina’, a declarat Cijov. Potrivit diplomatului rus, acest ‘partid de război’ – ai cărui responsabili el nu i-a precizat – s-ar opune preşedintelui Petro Poroşenko, ‘interesat de reuşita încetării focului’, mai ales în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare.

‘Doar Consiliul de Securitate al ONU are dreptul să impună sancţiuni’, a insistat diplomatul. Cele impuse de UE Rusiei sunt ‘nedrepte şi perfide’, deoarece sunt ‘bazate pe ipoteza că Rusia este o parte în conflict’, ceea ce ‘nu a fost niciodată, nu este şi nu va fi niciodată cazul’, a asigurat el.

Te-ar mai putea interesa și
Magistrala 6 de metrou: Autorizația de construire pentru secțiunea Tokyo – Aeroport Otopeni ar putea fi emisă până în iunie
Magistrala 6 de metrou: Autorizația de construire pentru secțiunea Tokyo – Aeroport Otopeni ar putea fi emisă până ...
Lucrările la secțiunea Tokyo - Aeroport Henri Coandă din Magistrala 6 de metrou vor începe după emiterea autorizației de construire, estimată în al doilea trimestru al anului 2024, se arată......
Insolvența Blue Air: Statul a calculat dobânzile de recuperat. Care e suma totală
Insolvența Blue Air: Statul a calculat dobânzile de recuperat. Care e suma totală
Aproape 200 de milioane de lei are de recuperat statul din insolvența Blue Air. Suma este reprezentată de împrumutul acordat, ...
Cartelul OPEC+ ar putea continua politica de reducere a producției de țiței
Cartelul OPEC+ ar putea continua politica de reducere a producției de țiței
OPEC și aliații săi nu au început încă discuțiile oficiale privind prelungirea reducerii voluntare a producției de ...
BRD, profit net de 326 mil.lei în primul trimestru din 2024, în scădere cu 4%. Creștere pe creditare
BRD, profit net de 326 mil.lei în primul trimestru din 2024, în scădere cu 4%. Creștere pe creditare
BRD, a patra bancă din România din punct de vedere al activelor, a raportat un profit net în primul trimestru din 2024 ...