Rusia, pregătită să aplice lovituri în Siria – responsabil american

Rusia a desfăşurat 28 de avioane de luptă în Siria, au indicat luni pentru AFP responsabili americani, ceea ce confirmă pentru experţi că Moscova este de acum pregătită să efectueze operaţiuni militare la faţa locului.
Economica.net - mar, 22 sept. 2015, 06:40
Rusia, pregătită să aplice lovituri în Siria - responsabil american

’28 de avioane ruseşti de vânătoare şi de atac la sol’ sunt desfăşurate pe un teren de aviaţie în provincia Lattakia (în vestul Siriei), un fief al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a indicat unul dintre aceşti responsabili sub acoperirea anonimatului.

Un al doilea oficial american a confirmat, de asemenea, cifra de 28 de aparate de luptă, precum şi prezenţa a 20 de elicoptere ruseşti de luptă şi de transport.

Acest responsabil a mai indicat că Rusia utilizează drone deasupra Siriei, fără a furniza mai multe detalii, scrie Agerpres.

Potrivit acestor surse, ruşii au desfăşurat în Siria 12 bombardiere SU-24 şi 12 avioane de atac la sol SU-25, precum şi patru avioane de vânătoare.

‘Ei şi-au creat capacitatea de a bombarda. Unde, când şi în sprijinul cui nu ştim’, a rezumat unul dintre responsabilii intervievaţi de AFP.

‘Nu se vor mulţumi să rămână pe poziţii să apere aeroportul’, a întărit pentru AFP analistul Jeffrey White de la Washington Institute for Near East Policy. Cu aceste avioane, ‘ruşii pot lovi departe în Siria, chiar în teritoriul controlat de Statul Islamic’, a subliniat el.

‘Mă aştept la atacuri împotriva grupului Statul Islamic, dar aceasta nu va crea o mare diferenţă pe plan militar’, a declarat la rândul său Jeremy Shapiro, analist la Brookings, alt grup de reflexie cu sediul la Washington.

Moscova caută un efect politic şi diplomatic mai degrabă decât unul militar, a opinat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin va ‘utiliza oportunitatea viitoarei Adunări Generale a ONU pentru a propune o largă coaliţie antiteroristă’, a presupus Shapiro.

De mai multe săptămâni, Washingtonul este în alertă din cauza întăririi în Siria a prezenţei militare ruseşti, care sprijină regimul de la Damasc.

Miniştrii apărării american şi rus, care nu avuseseră niciodată vreun contact direct de la preluarea atribuţiilor în fruntea Pentagonului de către Ashton Carter în februarie, au discutat vineri despre acest subiect.

Ei au convenit să continue acest dialog, în special pentru a evita orice risc de incident între forţele ruseşti şi avioanele de război ale coaliţiei care luptă împotriva grupului Statul Islamic, condusă de americani.

Aceasta efectuează aproape zilnic bombardamente împotriva jihadiştilor în Siria.

După un tir cu obuze duminică asupra ambasadei sale la Damasc, Moscova a invitat la acţiuni concrete în Siria, acuzând opozanţii preşedintelui Bashar al-Assad că ar fi responsabili de acest atac. SUA au indicat că o intervenţie directă a forţelor ruseşti pentru a susţine regimul sirian riscă ‘să atragă şi mai mulţi extremişti, să consolideze regimul lui Bashar al-Assad şi să blocheze calea spre o rezolvare a conflictului’.

Te-ar mai putea interesa și
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, informează compania prin intermediul unui comunicat transmis către......
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență ...