Rusia: Proiectul South Stream merge înainte

Proiectul gazoductului South Stream nu este oprit, ci este implementat în pofida complicaţiilor, a declarat sâmbătă ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 06 oct. 2014, 07:31
Rusia: Proiectul South Stream merge înainte

Conducta South Stream, un proiect al cărui cost este estimat la 40 de miliarde de dolari, este destinată să transporte gazul natural rusesc în Europa ocolind, însă, Ucraina. Proiectul nu a primit încă aprobarea Uniunii Europene, care încearcă să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc, în condiţiile în care o treime din necesarul de gaze al UE este importat din Rusia.

‘Proiectul South Stream nu este oprit, acordurile interguvernamentale sunt încă în vigoare, nimeni nu le-a anulat. Există unele probleme care vizează faptul că grupul de lucru înfiinţat de Comisia Europeană pentru stabilirea mecanismului de exploatare al conductei şi-a oprit lucrările. Sperăm că noua formulă a Comisiei Europene va desemna un nou preşedinte şi vom putea să continuăm lucrările’, a spus Novak.

În luna iulie a acestui an, Comisia Europeană a cerut Guvernului bulgar să suspende lucrările la gazoductul South Stream, un proiect condus de grupul rus Gazprom, în aşteptarea unei decizii referitoare la conformitatea proiectului cu legislaţia europeană. Executivul european susţine că South Stream nu respectă decizia sa care interzice furnizorilor de gaze naturale să controleze şi accesul la conductele care transportă gazele naturale, iar după anexarea Crimeei de către Rusia a pus procesul de aprobare în aşteptare.

Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagră. În Bulgaria se va ramifica în două – spre nord, prin Serbia, Croaţia, Ungaria, Slovenia, Austria, şi spre sud, către Grecia şi sudul Italiei. Secţiunea submarină dintre Rusia şi Bulgaria va avea 900 de kilometri lungime.

Construcţia gazoductului a început în decembrie 2012, primele livrări spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015. Acţionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia), cu 20%, Wintershall Holding (Germania) şi EDF (Franţa) cu câte 15%. Gazprom a înfiinţat deja companii mixte cu societăţi din Austria, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Grecia, Ungaria şi Serbia.

Te-ar mai putea interesa și
Scrisoare de la Trump – Președintele SUA a anunţat că autorităţile de la Washington vor trimite scrisori ţărilor în care le va spune „cât vor plăti pentru a face afaceri în Statele Unite”
Scrisoare de la Trump – Președintele SUA a anunţat că autorităţile de la Washington vor trimite scrisori ţărilor ...
Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri, din Abu Dhabi, ultima etapă a turneului său în Orientul Mijlociu, că Washingtonul va trimite scrisori ţărilor în care le va spune "cât......
Aeroportul Otopeni va fi modernizat cu 112, 42 milioane de lei
Aeroportul Otopeni va fi modernizat cu 112, 42 milioane de lei
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) anunţă că a fost emis ordinul de începere a lucrărilor privind modernizarea ...
Criză Germania -Numărul de angajaţi a scăzut din nou în primul trimestru din 2025
Criză Germania -Numărul de angajaţi a scăzut din nou în primul trimestru din 2025
Numărul de angajaţi din Germania a scăzut din nou în primul trimestru din 2025, arată datele publicate vineri de Oficiul ...
Producţia de gaze a scăzut cu 1,3% în primul trimestru din 2025. Importurile s-au dublat (INS)
Producţia de gaze a scăzut cu 1,3% în primul trimestru din 2025. Importurile s-au dublat (INS)
Producţia de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele trei luni din 2025, de 1,918 milioane tone echivalent ...