1EUR = 4.8278 RON | Bucureşti 25 º

Extern

Rusia promite Ucrainei că nu va sista livrările de gaze, dar atrage atenţia asupra apropierii de UE

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a dezminţit o posibilă sistare a livrărilor de gaze către Ucraina, din cauza facturilor restante ale acesteia, dorind astfel să tempereze temerile privind un nou 'război al gazelor' ce ar afecta aprovizionarea Europei, dar a cerut în acelaşi timp autorităţilor de la Kiev să nu mai vină la Moscova să ceară împrumuturi dacă vor decide să se apropie de Uniunea Europeană, relatează vineri agenţia Reuters, care i-a luat un interviu.

01 noi, 2013 | Agerpres

Întrebat dacă furnizarea de gaze către Ucraina va fi diminuată, Medvedev a răspuns: 'Nu. Cred că deocamdată totul este în regulă... Nu mă aştept la complicaţii'. Însă el a negat că cererea adresată Ucrainei de a plăti o datorie de 882 milioane de dolari ar fi un răspuns la acordul de liber schimb parafat de guvernul de la Kiev cu Uniunea Europeană, deşi a ţinut să atragă atenţia că o eventuală semnare a acestui acord, preconizată la Parteneriatul Estic la sfârşitul acestei luni, va avea implicaţii asupra 'relaţiei speciale' dintre Ucraina şi Rusia. 'Este alegerea suverană a Ucrainei, dar s-ar putea să fie dezamăgiţi atunci când vor vedea că nu obţin beneficiile la care se aşteptau şi vor pierde avantajele relaţiei speciale cu noi', estimează premierul rus.


'Înţelegem că au probleme economice, dar trebuie să plătească, mai ales că le-am dat şi împrumuturi şi am finanţat tranzitul' gazului, a insistat Medvedev referitor la datoria ce corespunde gazului rusesc livrat în luna august. El a mai avertizat Ucraina că, dacă nu-şi onorează obligaţiile financiare, atunci guvernul pe care-l conduce va examina posibilitatea de a-i cere plata în avans pentru livrările viitoare.


Guvernul de la Kiev a cerut creditorilor ruşi să extindă scadenţa împrumuturilor, inclusiv a celui în valoare de 2 miliarde de dolari oferit de Gazprombank. Luna trecută, preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat că va acorda Ucrainei un împrumut în valoare de 750 de milioane de dolari.


Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO