Rusia reduce, din nou, livrările de gaze către România: vor fi cu 10% mai mici, de marţi până duminică

Importurile de gaze vor fi mai mici cu 10 mai de marţi până duminică, a anunţat, luni, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
Economica.net - lun, 15 sept. 2014, 10:31
Rusia reduce, din nou, livrările de gaze către România: vor fi cu 10% mai mici, de marţi până duminică

‘Livrările de gaze ruseşti în România sunt luni la nivelul normal, dar vor fi reduse cu 10% de marţi până duminică’, a spus Răzvan Nicolescu, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că populaţia nu avea de suferit nici în cazul unei ierni extreme, scrie Agerpres.

Populaţia României nu va fi afectată de reducerea importurilor de gaze în această iarnă nici măcar în situaţia în care livrările de gaze din Rusia vor fi sistate total şi reluate abia la primăvară, a declarat, luni, ministrul Delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-o conferinţă de presă.

‘Suntem pregătiţi pentru a face faţă oricărei situaţii şi populaţia României nu va avea de suferit nici în cazul unei ierni extreme’, a subliniat ministrul delegat pentru Energie.

‘Trebuie să începem să ne obişnuim cu această situaţie, cu care ne vom confrunta mai des în lunile următoare. Din punctul de vedere al securităţii aprovizionării, cantităţile sunt absolut nesemnificative şi nu vor fi probleme nici dacă livrările se opresc cu totul şi nu vor mai fi reluate decât la primăvară, chiar dacă iarna va fi extrem de dificilă’, a explicat ministrul citat.

El a arătat că a avut discuţii cu omologii din Bulgaria, Moldova şi Serbia pe care i-a informat că posibilitatea României de a-i ajuta este extrem de limitată, cu excepţia interconectorului Iaşi-Ungheni.

‘Sperăm ca energia să nu mai fie folosită ca armă politică. Am încercat să discut cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, să aflu care este motivul acestei reduceri, dar mi-a fost imposibil, mi s-a spus că nu este în Bucureşti. Transgaz nu a primit până acum niciun răspuns, nici pentru reducerea de vineri nici pentru această săptămână’, a mai spus Răzvan Nicolescu.

În acest moment, România are în depozite 2,5 miliarde de metri cubi de gaze şi va avea 2,8 miliarde la sfârşitul ciclului de înmagazinare, faţă de 1,8 miliarde mc cât a estimat Autoritatea de Reglementare că este suficient pentru această iarnă.

Importurile de gaze vor fi mai mici cu 10% de marţi până duminică, a anunţat, luni, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Aceasta este a doua decizie de reducere a livrărilor de gaze dinspre Rusia către România după cea de vineri, 12 septembrie, când livrările au fost mai mici cu 5%.

La sfârşitul săptămânii trecute a intrat în vigoare o nouă serie de sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei care implică restricţionarea accesului la pieţele de capital ale UE pentru unele companii petroliere şi din domeniul apărării. În special, UE a restricţionat accesul la pieţele de capital europene pentru Rosneft, Transneft şi ramura petrolieră a gigantului Gazprom – Gazprom neft.

În plus, UE a interzis companiilor europene să ofere partenerilor ruşi servicii privind prospecţiunile şi extracţia de petrol la mare adâncime în zona arctică, precum şi în cadrul proiectelor legate de gazele de şist, potrivit documentului publicat vineri de Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...