Rusia salvează rubla – Una dintre cele mai mari intervenţii pe piaţa valutară a Băncii Centrale

Banca centrală a Rusiei a vândut luni o sumă record de 11,3 miliarde de dolari pentru susţinerea rublei, supusă unor presiuni puternice din cauza tensiunilor din Ucraina, transmite AFP.
Economica.net - mie, 05 mart. 2014, 10:05
Rusia salvează rubla - Una dintre cele mai mari intervenţii pe piaţa valutară a Băncii Centrale

Valoarea intervenţiei, care a fost peste estimările traderilor, a fost publicată miercuri pe pagina de Internet a Băncii Centrale a Rusiei. Aceasta a fost una din cele mai mari intervenţii ale Rusiei pe piaţa valutară. Comparativ, în întreaga lună decembrie 2008 (în momentul de vârf al crizei financiare globale), Banca Centrală a Rusiei a cheltuit 57 miliarde de dolari pentru a interveni pe piaţa valutară.

Suma de 11,3 miliarde de dolari este echivalentă cu 2,3% din rezervele valutare de 493 miliarde de dolari ale Rusiei.

Luni, dolarul american a atins valoarea record de 37 de ruble în timp ce moneda euro a atins şi ea un nivel record de 51,2 ruble. În reacţie, Banca centrală a Rusiei a cumpărat valută pentru a limita deprecierea rublei şi, de asemenea, a decis să majoreze de urgenţă dobânda de politică monetară cu 150 de puncte de bază, până la 7%.

Pieţele financiare ruseşti au fost cuprinse de panică luni, îngrijorate de consecinţele intervenţiei în Ucraina şi de posibilele sancţiuni care ar putea fi impuse de Occident economiei ruseşti. În aceste condiţii, bursa de la Moscova a încheiat şedinţa în scădere cu peste 10% iar rubla a atins un minim record în raport cu dolarul şi moneda euro.

Pe parcursul zilei de luni, Banca Rusiei a vândut echivalentul în valută a sumei de 410,6 miliarde de ruble (11,3 miliarde de dolari sau 8,3 miliarde de euro), un record istoric. Precedentul record data din 2011 când instituţia a cheltuit 76,7 miliarde de ruble (2,1 miliarde de dolari sau 1,5 miliarde de euro) pentru susţinerea monedei naţionale.

Te-ar mai putea interesa și
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt......
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...