Rusia semnează cu Abhazia un acord de alianţă şi parteneriat strategic

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit luni cu liderul Abhaziei, Raul Hadjimba, pentru a semna un acord de alianţă şi parteneriat strategic între Rusia şi regiunea separatistă georgiană, ceea ce în opinia experţilor ar deschide calea spre o posibilă anexare a teritoriului ce aparţine Georgiei.
Economica.net - lun, 24 nov. 2014, 13:13
Rusia semnează cu Abhazia un acord de alianţă şi parteneriat strategic

Potrivit RIA Novosti, documentul prevede formarea unui spaţiu comun de apărare şi securitate şi crearea unei forţe militare comune.

În cadrul întrevederii ce are loc la Soci, staţiune rusă la Marea Neagră, Vladimir Putin a subliniat că, odată cu semnarea acestui acord, Rusia îşi va dubla ajutorul financiar pentru Abhazia, scrie Agerpres.

Informaţii legate de intenţia Rusiei de a semna cu Abhazia un acord de alianţă au apărut mai demult în presa rusă. Diplomaţia georgiană a declarat deja că semnarea de către Rusia a unui astfel de acord cu Abhazia va fi considerată de Tbilisi ‘un pas către anexarea’ acestui teritoriu. Ministerul de Externe georgian făcea totodată apel la comunitatea internaţională să ia poziţie faţă de aceste planuri ale Rusiei.

Moscova insistă însă că un astfel de document ‘este întru totul conform practicii internaţionale şi aceasta cu atât mai mult cu cât Rusia garantează securitatea Republicii Abhazia în virtutea înţelegerilor convenite anterior’.

Rusia a recunoscut independenţa Abhaziei, alături de cea a Osetiei de Sud, un alt teritoriu separatist prorus din Georgia, în urma războiului ruso-georgian din august 2008. Această decizie a Moscovei a determinat autorităţile de la Tbilisi să rupă relaţiile diplomatice cu Rusia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...