Rusia şi-a reluat plăţile către Consiliul Europei

Rusia şi-a reluat plăţile către Consiliul Europei după ce le-a întrerupt pentru doi ani pe fondul crizei diplomatice cauzate de războiul din Crimeea, informează marţi AFP, citând surse din cadrul organizaţiei paneuropene pentru apărarea drepturilor omului.
Economica.net - mar, 02 iul. 2019, 14:51
Rusia şi-a reluat plăţile către Consiliul Europei

Guvernul rus a vărsat suma de 33 de milioane de euro, contribuţia sa la bugetul organizaţiei pentru tot anul 2019, a anunţat directorul pentru comunicare al Consiliului Europei, Daniel Holtgen.

Bugetul Consiliului Europei pentru 2019 se ridică în total la 437 de milioane de euro.

„Plec de la principiul că datoriile pentru anii 2017 şi 2018 vor fi reglate”, a adăugat el, evaluând suma încă datorată la circa 55 de milioane de euro, fără a lua în calcul dobânzile.

Marţea trecută a avut loc „marea revenire” a Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), după ce ea a absentat din acest for începând de la introducerea sancţiunilor împotriva ei, în 2014, în urma anexării Peninsulei Crimeea.

Moscova cerea restaurarea deplină a drepturilor sale şi, pentru că cererea ei era respinsă, şi-a suspendat toată contribuţia financiară la Consiliul Europei şi ameninţa să părăsească organizaţia, ceea ce i-ar fi împiedicat pe cetăţenii ruşi să înainteze recursuri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

Această revenire a Rusiei în APCE, devenită posibilă în urma modificării regulilor organizaţiei, cerută de majoritatea celor 47 de state-membre pentru a pune capăt crizei, a declanşat furia Ucrainei, ţărilor baltice şi Poloniei. Ucraina a decis să-şi suspende participarea la APCE, care emite recomandări şi interpelează guvernele în chestiuni ce ţin de respectarea drepturilor omului. Letonia intenţionează de asemenea să se retragă.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...