Rusia şi-ar putea consolida potenţialul nuclear pentru a contracara ameninţările SUA

Rusia s-ar putea vedea constrânsă să-şi consolideze potenţialul nuclear în replică la o serie de factori negativi, la originea cărora se află demersuri ale Washingtonului, a declarat Mihail Ulianov, directorul Departamentului pentru controlul armelor şi neproliferare din cadrul Ministerului de Externe rus, citat de RIA Novosti.
Economica.net - lun, 18 mai 2015, 07:31
Rusia şi-ar putea consolida potenţialul nuclear pentru a contracara ameninţările SUA

Acţiunile Statelor Unite ale Americii riscă să submineze noile etape ale dezarmării nucleare, a declarat duminică înaltul oficial diplomatic rus la conferinţa dedicată neproliferării nucleare, desfăşurată la sediul ONU din New York, scrie Agerpres.

‘Asistăm la o creştere a tendinţelor negative care subminează stabilitatea strategică în lume şi implicit perspectivele dezarmării nucleare. Ar trebui remarcat că aceşti factori negativi nu sunt generaţi de noi, ci de Statele Unite’, a susţinut Mihail Ulianov.

Drept exemplu, diplomatul rus a menţionat demersurile întreprinse de Washington în materie de apărare antirachetă, programul american de ‘lovituri convenţionale globale rapide’ (Conventional Prompt Global Strike), refuzul SUA de a participa la negocieri privind interzicerea desfăşurării de arme în spaţiu şi ratificarea tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare, precum şi un ‘grav dezechilibru în materie de arme convenţionale în Europa’.

‘Ceea ce fac americanii azi riscă să priveze de perspectivă noile etape ale dezarmării nucleare’, estimează reprezentantul diplomaţiei ruse.

‘Rusia este preocupată totodată în legătură cu misiunile nucleare comune ale NATO, în cadrul cărora aliaţii ce nu dispun de arme nucleare învaţă să le folosească’, a mai spus Mihail Ulianov, potrivit căruia Moscova consideră aceste practici drept o încălcare directă a Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare (TNP).

Procesul de reducere a armelor nucleare în conformitate cu Tratatul actual de reducere a armelor strategice ofensive (START) se va încheia la 5 februarie 2018, a indicat acelaşi diplomat rus. ‘Aceste angajamente vor fi îndeplinite. În ceea ce priveşte viitorul, am spus deja la această conferinţă că situaţia este neclară, nu avem răspunsul la întrebarea privind ce se va întâmpla în continuare’, a adăugat el.

Relaţiile dintre Rusia şi SUA sunt la cel mai scăzut nivel de la încheierea Războiului Rece, ca urmare a rolului Moscovei în criza ucraineană.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...