Rusia şi China pregătesc exerciţii militare maritime „fără precedent”, în Extremul Orient

Exerciţii militare maritime ruso-chineze 'fără precedent' sunt prevăzute să înceapă joi în Extremul Orient, acestea având loc pe fondul manevrelor aeriene ale NATO în Europa, cele mai importante de la încheierea Războiului Rece, scrie newsru.com.
Economica.net - joi, 20 aug. 2015, 09:02
Rusia şi China pregătesc exerciţii militare maritime

La aceste exerciţii comune, care au loc în Golful Petru cel Mare de lângă Vladivostok, iau parte 22 de nave de război, submarine, nave auxiliare, 20 de avioane, peste 500 de puşcaşi marini şi 40 de vehicule blindate, după cum a precizat comandantul şef adjunct al forţelor maritime ruse, viceamiralul Aleksandr Fedotenkov.

Obiectivul acestor exerciţii, care vor dura până la 28 august, este îmbunătăţirea organizării de operaţiuni comune pe mare, pe uscat şi în aer, a indicat purtătorul de cuvânt al Flotei ruse din Pacific, căpitanul Roman Martov, citat de agenţia TASS. El a subliniat că aceste exerciţii sunt cel mai ample din ”istoria recentă a cooperării dintre cele două flote”, iar viceamiralul Aleksandr Fedotov le-a calificat ca fiind ‘fără precedent’.

Exerciţiile de lângă Vladivostok constituie a doua etapă a manevrelor comune ruso-chineze ‘Cooperarea maritimă – 2015’, prima etapă având loc în luna mai în Marea Mediterană. Ministerul rus al Apărării declara atunci că exerciţiile militare ruso-chineze nu sunt îndreptate împotriva unei alte ţări şi nu au legătură cu situaţia politică din regiune, scrie Agerpres.

Newsru.com notează că exerciţiile maritime ruso-chineze din Extremul Orient au loc în acelaşi timp cu cel mai mare exerciţiu aerian al NATO în Europa de la încheierea Războiului Rece, exerciţiu care se desfăşoară pe teritoriul Germaniei, Italiei, Bulgariei şi României şi la care participă aproape 5.000 de militari din 11 ţări membre ale Alianţei.

Unii experţi, comentând această competiţie nedeclarată dintre Rusia şi Occident în privinţa numărului de exerciţii militare ce au loc în contextul crizei din Ucraina, au avertizat că o astfel de demonstraţie a puterii militare creşte probabilitatea unui război în Europa, mai scrie newsru.com.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Energiei: Preţul energiei electrice în România este printre cele mai mici din Europa
Ministrul Energiei: Preţul energiei electrice în România este printre cele mai mici din Europa
 Preţul energiei electrice în România este printre cele mai mici din Europa, iar fără liberalizarea pieţelor, în orice sector, nu vom avea niciodată apetit pentru investiţii, a scris pe......
Ce este un credit de consum
Ce este un credit de consum
Un credit este o procurare de bani, bunuri sau servicii, pentru care veți plăti ulterior în una sau mai multe rate. De ...
Un startup lansează o soluție complet automatizată pentru buletinele din România
Un startup lansează o soluție complet automatizată pentru buletinele din România
Startup-ul pentru verificarea identității digitale Qoobiss lansează prima soluție Know-Your-Customer (KYC) complet automatizată ...
Doar 1 din 5 angajaţi consideră că ar obţine aprobarea angajatorului să lucreze dintr-o altă ţară – sondaj
Doar 1 din 5 angajaţi consideră că ar obţine aprobarea angajatorului să lucreze dintr-o altă ţară – sondaj
Mai mult de jumătate dintre angajaţi (57%) au declarat că şi-ar dori să lucreze pentru actualul angajator din alt oraş ...