Rusia şi Iranul, unite în faţa sancţiunilor occidentale

Rusia şi Iranul au semnat un memorandum de înţelegere pentru o extindere semnificativă a cooperării economice, a anunţat marţi Ministerul rus al Energiei, relatează RIA Novosti, citând ziarul economic rus Kommersant.
Economica.net - mie, 06 aug. 2014, 10:32
Rusia şi Iranul, unite în faţa sancţiunilor occidentale

Acest demers confirmă pregătirea unei tranzacţii de anvergură între Moscova şi Teheran: Rusia va cumpăra petrol iranian şi va oferi la schimb maşini, echipamente, metale, cereale şi servicii.

Potrivit unor surse guvernamentale ruse, SUA au încercat să zădărnicească această afacere.

În paralel cu relaxarea sancţiunilor internaţionale împotriva Teheranului, companiile ruse nu sunt singurele care s-au activat, concurentele lor, firmele occidentale, acţionează şi ele în acest sens, notează ziarul rus.

‘Memorandumul prevede extinderea schimburilor comerciale şi cooperării economice în domeniile construcţiei şi reconstrucţiei capacităţilor de producţie, dezvoltării infrastructurii electrice, în sectorul de petrol şi gaze naturale, precum şi în ceea ce priveşte furnizarea de maşini, echipamente şi produse de consum’, explică Ministerul rus al Energiei.

Contractele urmează să fie discutate concret la 9 şi 10 septembrie, la Teheran, în cadrul unei şedinţe a Comisiei interguvernamentale de cooperare ruso-iraniene, mai precizează ministerul citat.

Aşa cum explică ambasadorul Rusiei la Teheran, Levan Jagarian, Iranul ar putea să exporte în Rusia ţiţei, dar de asemenea produse petrochimice, ciment, covoare, fructe şi legume. Cu banii obţinuţi, Iranul intenţionează să cumpere din Rusia bunuri şi servicii.

Potrivit ambasadorului Iranului la Moscova, Mehdi Sanai, Teheranul este interesat în achiziţionarea de instalaţii mecanice, şine de cale ferată, camioane grele, metale şi cereale din Rusia.

SUA au încercat să facă să eşueze această tranzacţie, ameninţând cu sancţiuni companii ruse şi iraniene, scrie Kommersant.

Casa Albă insistă că intensificarea cooperării ruso-iraniene contravine tuturor sancţiunilor iraniene şi acordurilor intermediare cu privire la problema nucleară iraniană (sancţiunile americane au fost relaxate, dar nu au fost ridicate). Administraţia preşedintelui Barack Obama se teme că veniturile rezultate din comerţul cu Moscova va reduce interesul Teheranului pentru un angajament ferm cu privire la programul său nuclear pe termen lung.

Semnarea protocolului ruso-iranian are loc pe fondul deteriorării relaţiilor dintre Rusia şi Occident, remarcă analiştii politici.

Pe de altă parte, competiţia pentru piaţa iraniană ia amploare şi acesta este un alt motiv pentru realizarea rapidă a planurilor stabilite de Moscova şi Teheran. De la sfârşitul anului trecut, când procesul de ridicare a sancţiunilor împotriva Iranului a fost lansat, delegaţii de oameni de afaceri din China, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Austria şi Suedia au vizitat Teheranul.

Reuters şi Wall Street Journal relatau recent, citând surse din industria germană, că din cauza situaţiei din Ucraina şi a sancţiunilor impuse Rusiei de SUA şi UE, companiile germane şi-ar putea reorienta investiţiile din economia rusă spre cea iraniană.

Conform previziunilor Camerei de Comerţ şi Industrie a Germaniei, după relaxarea în continuare a sancţiunilor împotriva Teheranului, exporturile anuale germane către Iran vor ajunge la 10 miliarde de euro (faţă de 1,85 miliarde de euro în 2013). ‘De îndată ce sancţiunile împotriva Iranului vor fi ridicate, piaţa va exploda’, estimează Stephanie Spinner-König de la societatea germană Spinner Gmbh, care produce componente pentru echipamente high-tech.A

Te-ar mai putea interesa și
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență care include în categoria produselor accizabile toate produsele cu......
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...