Rusia susţine că are dreptul să plaseze până la 25.000 de militari în Crimeea

Federaţia Rusă are dreptul să plaseze până la 25.000 de militari în Crimeea - republică autonomă din sudul Ucrainei - în conformitate cu Acordul privind staţionarea Flotei sale din Marea Neagră, a declarat luni seara şeful misiunii permanente a Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, întrebat în Consiliul de Securitate despre suplimentarea trupelor ruse în peninsulă, informează RIA Novosti.
Economica.net - mar, 04 mart. 2014, 13:48
Rusia susţine că are dreptul să plaseze până la 25.000 de militari în Crimeea

Reprezentantul permanent al Ucrainei la Naţiunile Unite, Iuri Sergheiev, declarase anterior că Moscova a plasat trupe suplimentare în Crimeea, dincolo de ceea ce este stabilit de comun acord cu privire la condiţiile de staţionare a Flotei ruse în Marea Neagră.

‘În cadrul acordului pe care îl avem cu privire la Flota Mării Negre, acolo ar putea fi până la 25.000 de militari. Ei acţionează acum după cum consideră adecvat pentru a proteja facilităţile lor şi a preveni manifestările de extremism, care ar putea prejudicia viaţa şi sănătatea civililor. Poate colegii noştri şi cred că aceste acţiuni sunt excesive, dar cel puţin acestea sunt puse de acord cu reprezentanţii republicii autonome Crimeea’, a declarat Ciurkin.

Ministrul adjunct al apărării rus Anatoli Antonov declarase anterior că Flota Rusiei din Marea Neagră nu constituie o ameninţare pentru situaţia din Ucraina şi este angajată în activităţi de pregătire militară, în conformitate cu acordurile în vigoare.

Potrivit acestuia, Flota rusă cu baza în Ucraina acţionează în strictă conformitate cu acordurile ruso-ucrainene, iar locurile ei de dislocare, numărul militarilor, precum şi cantitatea de arme şi muniţii respectă cu stricteţe acordul dintre Federaţia Rusă şi Ucraina.

În legătură cu situaţia din Ucraina, Ciurkin i-a dat o replică dură ambasadorului american la ONU, Samantha Power, care a declarat că ‘temerile’ Moscovei sunt ‘închipuite’.

‘Evident, dacă ar fi să extragi informaţia numai de la televiziunea americană, totul ar fi perfect: a fost un val al democraţiei, iar apoi răul de Ianukovici a fugit şi democraţii au venit la putere fără violenţă’, a spus diplomatul rus, adăugând că despre valul de violenţe care a cuprins întreaga Ucraină, în special vestul şi centrul ţării, se ştia de multă vreme şi acest aspect îi era cunoscut şi Ambasadei SUA de la Kiev.

‘Aceste temeri le resimţim nu doar noi şi nu este cel mai important că noi le simţim, ci că acestea planează asupra celor care trăiesc în sudul şi estul Ucrainei’, a mai spus ambasadorul rus la ONU, adăugând că încearcă să-şi imagineze cum ar fi ca Barack Obama să plece în California, iar în timpul acesta la Casa Albă, Mitt Romney şi Congresul, unde uneori se întâmplă ca republicanii să deţină majoritatea (la fel ca acum în una dintre camere), ocolind toate procedurile legale, să voteze pentru destituirea preşedintelui în exerciţiu al SUA.

‘Sunt foarte curios cum ar reacţiona publicul american? Aceasta ar fi democraţie? Este exact ceea ce s-a întâmplat în Ucraina’, a concluzionat Vitali Ciurkin.

La 22 februarie în Ucraina s-a produs o schimbare de regim care are toate însemnele unei lovituri de stat, scrie RIA Novosti. Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) l-a destituit pe preşedintele ales Viktor Ianukovici, care susţine că a trebuit să fugă din ţară sub presiunea ameninţărilor la viaţa sa şi a familiei sale; a modificat Constituţia şi i-a atribuit temporar noului preşedinte al parlamentului Oleksandr Turcinov atribuţiile de şef al statului. Crimeea şi consiliul municipal din Sevastopol (sudul Ucrainei) au refuzat să recunoască legitimitatea noii puteri centrale de la Kiev. Sâmbătă, Consiliul Federaţiei (Senatul rus) a aprobat solicitarea preşedintelui Vladimir Putin de a utiliza armata rusă pe teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei, aminteşte agenţia de presă menţionată.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...