Rusia trebuie să relaxeze legislaţia în domeniul petrolului de şist – ministru rus

Rusia trebuie să relaxeze legislaţia pentru a putea exploata depozitele neconvenţionale de petrol, inclusiv petrolul de şist, a declarat marţi ministrul rus al Resurselor Naturale, Sergei Donskoi, într-un moment în care producţia petrolieră generată de resursele convenţionale este în scădere iar sancţiunile occidentale limitează accesul companiilor ruseşti la finanţarea şi tehnologiile din străinătate, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 21 oct. 2014, 12:47
Rusia trebuie să relaxeze legislaţia în domeniul petrolului de şist - ministru rus

În prezent Rusia, cel mai mare producător mondial de petrol, extrage mai puţin de un milion de tone de ţiţei pe an din surse neconvenţionale, inclusiv şisturi bituminoase şi depozite de şist. În schimb, producţia de petrol generată de depozitele convenţionale se ridică la aproximativ 10,5 milioane barili pe zi iar marea majoritate vine de la depozitele din vestul Siberiei.

‘Rusia se confruntă cu provocări serioase. Este esenţial să înţelegem în mod clar care sunt sursele care permit menţinerea unui nivel al producţiei de resurse minerale care este esenţial pentru dezvoltarea economică a ţării’, a apreciat Sergei Donskoi.

Anul trecut, Rusia a introdus unele facilităţi fiscale pentru a stimula producţia de petrol de şist. Însă exploatarea depozitelor de petrol de şist a devenit neprofitabilă în Rusia în condiţiile în care preţul ţiţeiului a scăzut cu un sfert în ultimele trei luni până la 80 de dolari per baril.

Într-un articol publicat marţi în cotidianul financiar Vedomosti, Donskoi a sugerat eliminarea licitaţiilor pentru exploatarea resurselor neconvenţionale de petrol şi oferirea drepturilor pentru dezvoltarea acestor depozite doar pe baza cererilor venite de la companii. Însă aceste companii ar fi obligate să demareze procedurile de explorare în maxim 4-5 ani după ce oferta lor a fost acceptată iar în cazul în care nu reuşesc să obţină tehnologia necesară drepturile pentru acele zăcăminte ar urma să fie transferate unei alte companii. De asemenea, Donskoi a propus eliminarea redevenţelor pentru extracţia de petrol din surse neconvenţionale, accesul garantat la facilităţile de rafinare precum şi finanţare de la fondul de stat.

Principalele taxe aplicate în industria petrolieră din Rusia sunt acciza pentru exportul de petrol şi taxa pentru extracţia de resurse minerale însă autorităţile de la Moscova oferă facilităţi fiscale în funcţie de structura câmpului petrolifer şi amplasarea sa.

Te-ar mai putea interesa și
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul unui test internațional desfășurat în sudul Spaniei, și-a arătat......
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...