Rusia va acorda un credit de 38 milioane euro Cubei pentru achiziţia de armament

Rusia a aprobat şi semnat un credit de 38 milioane de euro ce va fi acordat Cubei pentru "dezvoltarea durabilă" a sectorului său de apărare, a anunţat miercuri vicepremierul rus Iuri Borisov, citat de EFE, anunţ ce intervine pe fondul crizei politice din Venezuela, ţară cu care Moscova speră să menţină relaţiile de cooperare militară, conform RIA Novosti.
Economica.net - mie, 06 feb. 2019, 14:54
Rusia va acorda un credit de 38 milioane euro Cubei pentru achiziţia de armament

„Acordul a fost finalizat şi documentele semnate. Toţi parametrii, cum ar fi dobânzile, calendarul plăţilor şi moneda în care se vor face rambursările au fost aprobaţi în coordonare cu Cuba”, a declarat oficialul rus agenţiei de presă Interfax.

Borisov, care coprezidează Comisia interguvernamentală ruso-cubaneză şi a efectuat o vizită în insula din Caraibe anul trecut, a subliniat că cele două ţări vor beneficia ambele de pe urma acestui acord, care vizează „să asigure o dezvoltare durabilă sectorului de apărare al Cubei în anii următori”.

Directorul Serviciului federal de cooperare tehnico-militară din Rusia, Dmitri Şugaev, explică într-un interviu acordat miercuri ziarului economic Kommersant că împrumutul are ca destinaţie „dezvoltarea cooperării tehnologice şi acordarea de asistenţă tehnică părţii cubaneze”.

Această cooperare va oferi Cubei „posibilitatea de a-şi dezvolta complexul militar-industrial pe termen lung”, a spus el, evocând că acordul interguvernamental privind cooperarea tehnico-militară cu Cuba datează din 2006.

În trecut, Rusia a furnizat Cubei o „cantitate considerabilă” de arme şi echipamente militare şi a oferit insulei asistenţă tehnico-militară, au indicat oficialii ruşi.

„Produsele noastre vor consta în avioane, vehicule blindate, sisteme de artilerie, sisteme de apărare antiaeriană şi echipamente maritime”, a indicat Şugaev.

În acelaşi timp, Rusia intenţionează să continue cooperarea militară pe care o are din 2005 cu Venezuela, cel mai mare importator de arme ruseşti din America Latină, afirmat acesta.

„Armamentul nostru şi-a arătat valoarea atât în Venezuela, cât şi în ţările vecine, precum Peru şi Brazilia, şi vom face tot posibilul pentru a le menţine capacitatea de luptă. Acesta este obiectivul nostru principal”, a declarat oficialul rus în acelaşi interviu din Kommersant, după ce preşedintele parlamentului venezuelean Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar, a sugerat că doreşte o revizuire a cooperării tehnico-militare cu Rusia.

Potrivit lui Şugaev, Moscova urmăreşte îndeaproape situaţia din Venezuela, întrucât „suntem foarte îngrijoraţi”, dar a subliniat că „nu intenţionează să pună capăt cooperării” cu această ţară în domeniul livrărilor de armament. În actuala criză de la Caracas, Moscova îl susţine pe preşedintele Nicolas Maduro, dar a declarat că este gata să intermedieze dialogul dintre acesta şi opoziţia care îi contestă legitimitatea.

Din 2005, Rusia a livrat Venezuelei elicoptere „Mi-35” şi „Mi-17”, avioane „Su-30MK2”, arme uşoare, vehicule blindate şi arme de apărare antiaeriană, inclusiv „Antey-2500”, „Buk-M2E” şi „Igla MANPADS”, a enumerat Şugaev, adăugând că aceste echipamente au fost livrate „cu mult timp în urmă” şi că, prin urmare, „în ultimul timp, cooperarea se axează în principal pe mentenanţa şi întreţinerea armelor furnizate”, precum şi pe „asistenţa vizând crearea unor instalaţii militare”, ca centre de mentenanţă şi revizuire a elicopterelor „Mi”.

„Pe viiitor, putem vorbi de crearea unor centre de servicii fixe şi mobile pentru servicii „postvânzare” şi alte tipuri de echipamente, şi suntem pe cale să construim uzine pentru fabricarea (în Venezuela) puştilor de asalt AK-103 şi a muniţiei pentru ele”, a indicat acelaşi oficial rus.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Companiile din întreaga lume îşi recompensează cu generozitate acţionarii prin răscumpărări semnificative de acţiuni ...
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi 920 de milioane de euro dintr-un fond UE pentru a atenua impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ...
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat luni extinderea utilizării medicamentului RoActemra (Tocilizumab), ...