1EUR = 4.8254 RON | Bucureşti 7 º

Extern

Rusia va fi depăşită de Mexic până în 2050, iar China va devansa SUA, în topul celor mai puternice economii - EIU

Mexicul şi Indonezia vor devansa Rusia şi Italia în topul celor mai mari 10 economii ale lumii în următorii 35 de ani iar primele trei poziţii vor fi deţinute, în ordine, de China, SUA şi India, potrivit celor mai recente prognoze ale analiştilor de la Economist Intelligence Unit, transmite Bloomberg.

23 iun, 2015 | Agerpres

Potrivit EIU, China, cea mai populată ţară a lumii, va devansa SUA încă din 2026 în termeni de Produs Intern Brut Nominal exprimat în dolari. În plus, India şi China vor fi fiecare mai bogate decât următoarele cinci state împreună (Indonezia, Germania, Japonia, Brazilia şi Marea Britanie), reprezentând 'o mărime a averii comparativ cu restul stator din top 10 care este unică în istorie', susţine EIU.

În ceea ce priveşte veniturile per capita, China este aşteptată să ajungă din urmă Japonia până în 2050, an în care va fi la jumătatea nivelului din SUA faţă de doar 14% în 2014. De asemenea, puterea de cumpărare a Indiei va creşte până la 24% din cea a consumatorilor americani faţă de doar 3% în 2014. În total, Asia va fi responsabilă pentru 53% din PIB-ul global în 2050, iar ponderea Europei va scădea, scrie Agerpres.

La capitolul creşterea populaţiei în vârstă de muncă, EIU susţine că pe primele poziţii se vor situa Africa şi Orientul Mijlociu. În schimb, cea mai mare parte a Europei şi Asiei de Est vor înregistra o scădere a forţei de muncă, pe primul loc fiind Japonia cu o scădere de peste 25%. China şi Coreea de Sud ar putea înregistra o contracţie de 17% respectiv 18% a forţei lor de muncă, iar Grecia, Portugalia şi Germania ar urma să înregistreze o scădere de peste 20%.

Economist Intelligence Unit avertizează că odată cu creşterea puterii economice a Chinei şi Indiei va spori şi puterea lor politică. 'Având în vedere puterea economică a Chinei şi Indiei, acestea vor asuma un rol mai mare în soluţionarea problemelor globale, de genul modificarea climei, securitate internaţională şi guvernanţă economică globală. Pe termen mediu, va fi nevoie ca actualele puteri, în special SUA, să lase India şi China să joace un rol mai mare pe scena mondială şi să adapteze instituţiile internaţionale pentru a le permite să exercite o influenţă mai mare' susţin analiştii de la EIU.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO