Rusia va majora subvenţiile la transportul de grâu pentru a accelera exporturile de cereale în 2018

Rusia va cheltui două miliarde de ruble (34 de milioane de dolari) pentru acordarea de subvenţii la transportul grâului, cu scopul de a sprijini accelerarea exporturilor în 2018, a anunţat, joi, Igor Kuzin, adjunctul ministrului Agriculturii, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 07 dec. 2017, 20:19
Rusia va majora subvenţiile la transportul de grâu pentru a accelera exporturile de cereale în 2018

În sezonul trecut, Rusia a trecut în faţa UE, devenind al doilea mare exportator de grâu, iar analiştii estimează că în 2017-2018 va ocupa poziţia de lider mondial, întrucât creşterea producţiei agricole i-a permis să îşi extindă prezenţa pe pieţele din Asia şi până în Africa.

După recolta-record din acest an, Rusia încearcă să stabilească un mecanism prin care să păstreze la capacitate maximă depozitarea grâului, transportul pe calea ferată şi infrastructura de export.

‘Vor fi două miliarde de ruble anul viitor pentru stabilirea preţurilor la grâu pe piaţa internă’, a declarat Igor Kuzin, la o conferinţă desfăşurată la Moscova.

În Rusia, preţul pentru grâul de calitate superioară a scăzut cu 20%, după obţinerea recoltei-record.

Ministrul Agriculturii, Alexander Tkachev, declara în septembrie că aceste subvenţii vor costa bugetul aproximativ trei miliarde de ruble, iar exporturile de până la 1,7 milioane de tone de cereale vor deveni atractive pentru furnizori din Siberia, Volga şi regiunile centrale ale Rusiei.

Kuzin estimează că aceste măsuri vor permite în 2018 exportul a până la trei milioane de tone de cereale din aceste regiuni. Traderul rus de stat, United Grain Company, şi alţi trei exportatori de grâu au solicitat deja subvenţii, a explicat oficialul.

Ministerul Agriculturii din Rusia a dat asigurări că măsurile nu afectează angajamentele luate faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), care vrea să elimine subvenţiile de export.

‘Nu acordăm subvenţii exportatorilor, ci producătorilor’, a declarat Kuzin.

Pe pieţele globale, Rusia concurează cu Uniunea Europeană, SUA şi alţi producători de grâu.

În octombrie, UE a informat Comisia de agricultură a OMC că a aflat din diverse surse că Rusia vrea să ofere discounturi de 43,4 milioane de euro (51 de milioane de dolari) pentru livrarea pe calea ferată a grâului exportat din şapte regiuni ruseşti. UE se întreabă cum sunt compatibile aceste subvenţii cu angajamentele statelor membre OMC de a elimina subvenţiile la exporturile agricole. Rusia a răspuns că discounturile au o acoperire geografică limitată şi au efecte reduse în sectorul agricol.

Ministerul Agriculturii din Rusia se aşteaptă la exporturi de 45 de milioane de tone de cereale în anul de marketing 2017-2018, care a început la 1 iulie. Deja au fost exportate 22 de milioane de tone de cereale, o creştere anuală de 30%.

Majorarea exporturilor ruseşti de cereale este o veste proastă pentru UE, în special pentru Franţa, primul producător din Uniune, care încearcă să îşi redobândească poziţia pe piaţă, pierdută după recolta extrem de mică de anul trecut. Rusia a profitat de necazul Franţei şi, în prezent, a intrat pe pieţele care în mod tradiţional aparţineau Franţei, precum Camerun, Coasta de Fildeş, Mauritania şi Senegal. De asemenea, Rusia domină importurile de grâu ale Egiptului, cel mai mare cumpărător mondial, în condiţiile în care trei sferturi din grâul achiziţionat de Egipt în acest sezon au venit din Rusia şi doar 18% din UE, reprezentată de România şi Franţa.

Recent, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, declara că anul 2017 a fost unul excepţional, fără precedent, cu producţii istorice pe care România nu le-a mai realizat până în prezent.

‘Am realizat cea mare producţie de grâu din istorie, peste 10 milioane de tone, asta înseamnă o producţie medie de 4.836 kg/ha. Aşa s-a întâmplat şi la rapiţă, aşa s-a întâmplat şi la mazăre, la orz şi la floarea soarelui. La toate aceste culturi sunt producţii istorice pe care nu le-a mai realizat România de când se cultivă aceste culturi’, a spus Petre Daea.

Te-ar mai putea interesa și
Un nou izvor de apă minerală în România. Statul caută clienți pentru exploatarea resursei
Un nou izvor de apă minerală în România. Statul caută clienți pentru exploatarea resursei
O echipă de experți din cadrul Serviciului Teritorial Vest al Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM) a început un foraj cu adâncimea de 150 de metri pentru verificarea viabilității......
Partidul Comunist Vietnamez l-a numit pe ministrul Securității Publice, To Lam, în funcția de președinte al țării
Partidul Comunist Vietnamez l-a numit pe ministrul Securității Publice, To Lam, în funcția de președinte al țării
Partidul Comunist Vietnamez l-a numit pe To Lam, ministru al Securităţii Publice, în funcţia de preşedinte al ţării, ...
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului Robert Fico este pozitiv – ministrul slovac al Sănătății
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului Robert Fico este pozitiv – ministrul slovac al Sănătății
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este pozitiv", a anunţat ...
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro pentru securizarea și întărirea frontierei sale estice
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro pentru securizarea și întărirea frontierei sale estice
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro în securizarea şi întărirea frontierei sale estice, care este de asemenea ...