Rusia va propune Iranului noi rachete de tip S-300

 Rusia va propune Iranului să-i furnizeze noi sisteme de rachete perfecţionate de tip S-300 modificate şi să construiască un al doilea reactor pentru centrala nucleară de la Bushehr, scrie miercuri cotidianul Kommersant, care citează o sursă apropiată Kremlinului, relatează AFP.
Economica.net - mie, 11 sept. 2013, 16:16
Rusia va propune Iranului noi rachete de tip S-300

Cele două propuneri urmează să fie făcute vineri de către preşedintele rus, Vladimir Putin, omologului său iranian, Hassan Rohani, în cadrul summitului regional al Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) care se va desfăşura în Kîrgîzstan.

Potrivit sursei citate de Kommersant, Rusia va propune Iranului să-i furnizeze cinci baterii de rachete de tip S-300 „Antei-2.500”, o versiune modificată pentru exportarea de S-300 ruseşti, cu condiţia ca Teheranul să-şi retragă plângerea depusă împotriva societăţii publice însărcinate cu exporturile de armament, Rosoboroneksport, pentru ruperea precedentului contract ruso-iranian.

Încheiat în 2007, acest contract de livrare a unor rachete de tip S-300, sisteme capabile să intercepteze în zbor avioane sau rachete, în valoare de 800 de milioane de dolari americani a fost anulat în 2010 de Rusia, care a aplicat astfel o rezoluţie a ONU privind noile sancţiuni adoptate împotriva Teheranului din cauza programului său nuclear controversat.

Teheranul a sesizat atunci Curtea Internaţională de Arbitraj de la Geneva (Elveţia) şi a cerut o despăgubire în valoare de patru miliarde de dolari americani din partea Moscovei.

Însă, potrivit decretului care pune în aplicare rezoluţia ONU, semnat de preşedintele rus la acea vreme, Dmitri Medvedev, sistemele de tip S-300 „Antei 2.500” nu intră sub incidenţa sancţiunilor, a explicat pentru Kommersant Vladimir Evsseiev, directorul Centrului de Cercetări Socio-Politice.

Cu toate acestea, o sursă militaro-diplomatică a anunţat miercuri pentru agenţia Interfax că nu are loc vreo negociere cu privire la un asemenea contract şi că Rusia nu intenţionează să încalce sancţiunile.

„Pentru moment, exportatorii de armament rusesc nu efectuează nicio lucrare de pregătire pe această temă”, a declarat această sursă.

„Sancţiunile încă nu au fost anulate. Noi am respectat întotdeauna reglementările internaţionale cu privire la exporturile de arme şi nu vom începe să le încălcăm”, a adăugat sursa citată de Interfax.

Pe de altă parte, Moscova este pregătită să semneze cu Teheranul un acord pentru construirea unui al doilea reactor în centrala de la Bushehr, potrivit sursei apropiate Kremlinului intervievate de Kommersant.

Construită de Rusia în pofida protestelor Israelului şi Statelor Unite, Bushehr, singura centrală nucleară iraniană, a început să producă energie electrică în 2011.

Fără să intre în detalii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat pentru Kommersant că Putin şi Rohani vor aborda în timpul întreţinerilor dintre ei „cooperarea în domeniul energiei nucleare, în special în contextul Bushehr” şi că „problemele de cooperare militaro-tehnică” vor fi de asemenea pe ordinea de zi.

Rusia a făcut apel, la sfârşitul lunii iunie, pentru a reduce sancţiunile menite să oblige Iranul să înceteze activităţile sale nucleare. Apelul a fost lansat după alegerile prezidenţiale iraniene, câştigate de Rohani, care a promis în timpul campaniei sale electorale mai multă flexibilitate în dialogul cu Occidentul.

Occidentalii suspectează Iranul că vrea să creeze o bombă atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul neagă cu putere.

Proximitatea punctelor de vedere cu privire la criza siriană între Moscova şi Teheran – doi aliaţi importanţi ai regimului lui Bashar al-Assad care se opun unei intervenţii militare împotriva Damascului – favorizează apropierea lor, subliniază Kommersant.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ottawa oferă Ucrainei un împrumut de 120 de milioane de dolari canadieni, pentru a face față destabilizărilor ruse
Ottawa oferă Ucrainei un împrumut de 120 de milioane de dolari canadieni, pentru a face față destabilizărilor ruse
Canada va oferi Ucrainei un împrumut de până la 120 de milioane de dolari canadieni (95,6 milioane de dolari) şi caută ...
Geoană exclude orice posibilitate de negociere a prezenței trupelor NATO pe teritoriul statelor membre
Geoană exclude orice posibilitate de negociere a prezenței trupelor NATO pe teritoriul statelor membre
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a exclus vineri orice posibilitate de negociere a prezenţei militare ...
Autostrada Bucureștiului: A fost montată prima grindă de pe A0, la pasajul peste calea ferată București – Giurgiu FOTO
Autostrada Bucureștiului: A fost montată prima grindă de pe A0, la pasajul peste calea ferată București – Giurgiu ...
Vineri, 21 ianuarie, a fost montată prima grindă de pe Autostrada Bucureștiului (A0), a anunțat secretarul de stat în ...