Rusia va propune Iranului noi rachete de tip S-300

 Rusia va propune Iranului să-i furnizeze noi sisteme de rachete perfecţionate de tip S-300 modificate şi să construiască un al doilea reactor pentru centrala nucleară de la Bushehr, scrie miercuri cotidianul Kommersant, care citează o sursă apropiată Kremlinului, relatează AFP.
Economica.net - mie, 11 sept. 2013, 16:16
Rusia va propune Iranului noi rachete de tip S-300

Cele două propuneri urmează să fie făcute vineri de către preşedintele rus, Vladimir Putin, omologului său iranian, Hassan Rohani, în cadrul summitului regional al Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) care se va desfăşura în Kîrgîzstan.

Potrivit sursei citate de Kommersant, Rusia va propune Iranului să-i furnizeze cinci baterii de rachete de tip S-300 „Antei-2.500”, o versiune modificată pentru exportarea de S-300 ruseşti, cu condiţia ca Teheranul să-şi retragă plângerea depusă împotriva societăţii publice însărcinate cu exporturile de armament, Rosoboroneksport, pentru ruperea precedentului contract ruso-iranian.

Încheiat în 2007, acest contract de livrare a unor rachete de tip S-300, sisteme capabile să intercepteze în zbor avioane sau rachete, în valoare de 800 de milioane de dolari americani a fost anulat în 2010 de Rusia, care a aplicat astfel o rezoluţie a ONU privind noile sancţiuni adoptate împotriva Teheranului din cauza programului său nuclear controversat.

Teheranul a sesizat atunci Curtea Internaţională de Arbitraj de la Geneva (Elveţia) şi a cerut o despăgubire în valoare de patru miliarde de dolari americani din partea Moscovei.

Însă, potrivit decretului care pune în aplicare rezoluţia ONU, semnat de preşedintele rus la acea vreme, Dmitri Medvedev, sistemele de tip S-300 „Antei 2.500” nu intră sub incidenţa sancţiunilor, a explicat pentru Kommersant Vladimir Evsseiev, directorul Centrului de Cercetări Socio-Politice.

Cu toate acestea, o sursă militaro-diplomatică a anunţat miercuri pentru agenţia Interfax că nu are loc vreo negociere cu privire la un asemenea contract şi că Rusia nu intenţionează să încalce sancţiunile.

„Pentru moment, exportatorii de armament rusesc nu efectuează nicio lucrare de pregătire pe această temă”, a declarat această sursă.

„Sancţiunile încă nu au fost anulate. Noi am respectat întotdeauna reglementările internaţionale cu privire la exporturile de arme şi nu vom începe să le încălcăm”, a adăugat sursa citată de Interfax.

Pe de altă parte, Moscova este pregătită să semneze cu Teheranul un acord pentru construirea unui al doilea reactor în centrala de la Bushehr, potrivit sursei apropiate Kremlinului intervievate de Kommersant.

Construită de Rusia în pofida protestelor Israelului şi Statelor Unite, Bushehr, singura centrală nucleară iraniană, a început să producă energie electrică în 2011.

Fără să intre în detalii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat pentru Kommersant că Putin şi Rohani vor aborda în timpul întreţinerilor dintre ei „cooperarea în domeniul energiei nucleare, în special în contextul Bushehr” şi că „problemele de cooperare militaro-tehnică” vor fi de asemenea pe ordinea de zi.

Rusia a făcut apel, la sfârşitul lunii iunie, pentru a reduce sancţiunile menite să oblige Iranul să înceteze activităţile sale nucleare. Apelul a fost lansat după alegerile prezidenţiale iraniene, câştigate de Rohani, care a promis în timpul campaniei sale electorale mai multă flexibilitate în dialogul cu Occidentul.

Occidentalii suspectează Iranul că vrea să creeze o bombă atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul neagă cu putere.

Proximitatea punctelor de vedere cu privire la criza siriană între Moscova şi Teheran – doi aliaţi importanţi ai regimului lui Bashar al-Assad care se opun unei intervenţii militare împotriva Damascului – favorizează apropierea lor, subliniază Kommersant.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...