Rusia va răspunde la intensificarea activităţii NATO în apropierea frontierelor sale

Şeful Statului Major al armatei ruse, generalul de armată Valeri Gherasimov, a declarat vineri că Moscova va lua măsuri de retorsiune la - ceea ce reprezintă în opinia sa - activitatea intensificată a NATO în apropiere de graniţele Federaţiei Ruse, pe fondul crizei din estul Ucrainei, relatează agenţia de presă Reuters.
Economica.net - vin, 23 mai 2014, 09:36
Rusia va răspunde la intensificarea activităţii NATO în apropierea frontierelor sale

Evenimentele din Ucraina, potrivit lui Gherasimov, au dus la agravarea situaţiei politico-militare în Europa, iar unele ţări occidentale şi-au înăsprit retorica belicoasă antirusă, a spus generalul, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

‘Intensitatea, gradul de pregătire operaţională şi de luptă a trupelor Alianţei au sporit în apropierea frontierei ruse. În aceste condiţii, noi trebuie să luăm măsuri de retorsiune’, a declarat generalul Valeri Gherasimov.

‘Are loc o sporire a grupărilor forţelor NATO în ţările baltice (Estonia, Letonia şi Lituania), Polonia şi România, precum şi a prezenţei alianţei în apele mărilor Baltică, Neagră şi Mediterană. Creşte gradul de pregătire operaţională şi de pregătire de luptă a blocului militar în apropiere de graniţele noastre’, a subliniat şeful Statului Major al armatei ruse, citat de RIA Novosti.

În aceste condiţii, noi nu putem să rămânem indiferenţi la ceea ce se întâmplă şi trebuie să ripostăm, a reiterat el, într-un discurs susţinut în cadrul Conferinţei internaţionale pentru securitate, organizată vineri la Moscova.

În contextul crizei din Ucraina, Alianţa Nord-Atlantică a adoptat o serie de măsuri, pe care NATO le explică prin necesitatea de a-şi proteja aliaţii.

Astfel, au fost întărite misiunile de patrulare a spaţiului aerian în ţările baltice, iar avioane cu echipament radar efectuează zboruri regulate deasupra teritoriilor Poloniei şi României. În plus, NATO a trimis nave suplimentare în mările Mediterană şi Baltică, aminteşte agenţia de presă rusă.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu semnalase o ‘creştere fără precedent’ a activităţii forţelor SUA şi NATO în Europa de Est, la frontiera cu Rusia.

Şeful misiunii permanente a Rusiei pe lângă NATO, Aleksandr Gruşko, a afirmat recent că Alianţa Nord-Atlantică se foloseşte de situaţia din Ucraina pentru a se relansa şi a obţine o creştere a cheltuielilor militare din partea ţărilor membre.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...