Ruşii ar putea aduce conducta South Stream în România. Nu se mai înţeleg cu bulgarii

Bulgaria nu este mulţumită de condiţiile economice ale proiectului rusesc de gazoduct South Stream, iar dacă vecinii noştri şi partea rusă nu se înţeleg până în toamnă, gazoductul ar urma să fie construit prin România, nu prin Bulgaria, aşa cum arată proiectul actual.
Economica.net - mar, 05 iun. 2012, 11:08
Ruşii ar putea aduce conducta South Stream în România. Nu se mai înţeleg cu bulgarii

Ministrul economiei, energiei şi turismului din Bulgaria, Delyan Dobrev, a anunţat luni că Sofia nu va semna până la 15 noiembrie acordul privind construcţia South Stream, care ar urma să transporte gaze din Rusia în Europa prin Marea Neagră, potrivit publicaţiei ruse Kommersant. Bulgarii sunt de fapt nemulţumiţi de faptul că taxele de tranzit ce ar urma să fie plătite pentru gazul care trece prin Bulgaria vor fi mai mici. Gazprom a anunţat că va oferi un discount de 11% pentru gazele livrate consumatorilor din Bulgaria, dar încă nu au venit cu nimic scris deşi partea bulgară spune că a trimis de două săptămâno documentaţia.

Pe de altă parte, termenul de 15 iunie a fost impus chiar de preşedintele rus Vladimir Putin, care şi-a manifestat expres dorinţa ca lucrările să fie demarate în decembrie. Bulgarii nu par însă mulţumiţi. „În acord au apărut alţi parametri referitori la modelul financiar al proiectului, care nu poate fi semnat aşa dintr-o dată, întrucât dorim să apărăm interesul naţional în cel mai înalt grad”, după cum a declarat ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, scrie Kommersant.

Ca atare, bulgarii încă negociază cu Gazprom, dar poziţiile celor două părţi par din ce în ce mai greu de conciliat, iar Sofia pare dispusă să renunţe la proiect dacă nu i se va oferi ce cere. Dacă nu se vor înţelege, Bulgaria ar putea fi înlocuită cu România, deşi în acest caz costurile proiectului vor creşte, spune Komemrsant.

Potrivit lui Atanas Tasev, un analist bulgar al pieţei de energie, „situaţia este delicată”. „În cazul în care Compania bulgară de energie nu va ajunge curând la un acord cu Gazprom, locul Bulgariei în South Stream ar putea fi luat de România, care insistă demult să intre în proiect” spune analistul bulgar.

Partener tradiţional al Rusiei, Bulgaria a mai rupt câteva înţelegeri cu Rusia, în domeniul energetic: oleoductul Burgas-Alexandropolis şi centrala nucleară de la Belene, proiecte care rămân pe hârtie pentru că partea bulgară le-a refuzat.

Gazoductul South Stream ar urma să plece dinspre litoralul estic al Mării Negre, prin zona comercială turcă, urmând să ajungă la suprafaţă în zona portului bulgăresc Varna. Apoi, gazoductul va trece prin Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Slovenia, până în nord-estul Italiei. Iniţial, proiectul prevedea o derivaţie spre Austria, care implica şi România în acest proiect, dar, acum câteva săptămâni Gazprom a anunţat că nu va mai fi construită.

Gazoductul ar urma să transporte peste 60 de miliarde de metri cubi de gaz (de circa patru ori consumul României) în 2015, când va fi terminat. Gazprom are 50% din proiect, restul fiind deţinut de Eni, EDF şi Wintershall.

Te-ar mai putea interesa și
ANAR avertizează că rezervele de apă trebuie folosite rațional în această perioadă. Instituția nu recomandă udatul grădinilor și umplerea piscinelor
ANAR avertizează că rezervele de apă trebuie folosite rațional în această perioadă. Instituția nu recomandă udatul ...
Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) avertizează că, în această perioadă, este nevoie ca rezervele de apă să fie folosite raţional pentru toate folosinţele, precizând,......
Patronatele din HoReCa reacționează față de noua propunere de revizuire a Codului fiscal. Inițiativa ar afecta sever industria ospitalității
Patronatele din HoReCa reacționează față de noua propunere de revizuire a Codului fiscal. Inițiativa ar afecta sever ...
Modificările aduse Codului fiscal, aşa cum au fost publicate luni în proiectul de ordonanţă propus de Ministerul de ...
Zelenski critică armatorii greci pentru că nu renunță să transporte maritim petrolul rusesc
Zelenski critică armatorii greci pentru că nu renunță să transporte maritim petrolul rusesc
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat marţi rolul companiilor greceşti în exportul petrolului rusesc, ...
Ucraina le interzice bărbaților cu vârsta de încorporare să-și părăsească localitățile de reședință
Ucraina le interzice bărbaților cu vârsta de încorporare să-și părăsească localitățile de reședință
Ministerul ucrainean al Apărării le-a interzis bărbaţilor care au vârsta de încorporare în armată să-şi părăsească ...