Ruşii, nervoşi că o mare companie din Marea Britanie a ales să cumpere teren agricol în România

Riscurile randamentelor în agricultura din Rusia sunt mai mici decât cele din România, susţine compania SovEcon, pe fondul unei dezbateri la scară largă a meritelor celor două ţări, cauzată de o companie britanică. Cei de la Velcourt spun despre agricultura din Rusia că este „lipsită de onestitate", iar climatul este volatil, informează Agrimoney.com. 
Economica.net - vin, 11 oct. 2013, 21:03
Ruşii, nervoşi că o mare companie din Marea Britanie a ales să cumpere teren agricol în România

Compania cu capital privat Velcourt din Marea Britanie, cel mai mare administrator de ferme din insulă, a stârnit o reacţie în sectorul agricultural din Rusia, după declaraţiile oficialilor care spuneau că „cea mai mare problemă” din această industrie este lipsa de onestitate endemică.

Velcourt, care administrează peste 50.000 de hectare de teren în Marea Britanie, a optat pentru România pentru pătrunderea pe piaţa agricolă de Europa de Est, numind-o „una dintre cele mai bune oportunităţi de investiţie”.

CITEŞTE ŞI Cel mai mare fermier din Marea Britanie vrea să cumpere mii de hectare de teren în România

Dar, ruşii sunt un pic supăraţi şi vor să demonstreze că randamentele din România nu sunt chiar atât de bune. SovEcon susţine că randamentele din agricultura românească sunt variabile şi a luat spre comparaţie una dintre cele mai răspândite culturi din ambele ţări: grâul.

În Rusia, producţia de grâu a variat în perioada 2008-2012 între 1,84 tone şi 2,39 tone la hectar, pornind de la datele de la Banca Mondială, cu o deviaţie standard de 0,26.

În România, producţia de grâu a variat între 2,36 tone şi 3,99 tone la hectar în aceeaşi perioadă, având o deviaţie standard de două ori mai mare: 0,61.

„Dacă am include şi datele din acest an, când se pare că România a înregistrat un an bun, volatilitatea ar fi probabil chiar mai mare”, spune Andrey Sizov, managing director la SovEcon, citat de Agrimoney.com.

Avantajele ruşilor

Ruşii mai spun că agricultura lor mai are un avantaj: culturile de iarnă şi de primăvară. „Dacă avem o recoltă de iarnă mai slabă, aceasta poate fi parţial compensată de cultura de primăvară. În România, se plantează în special culturi de iarnă”, mai spune Sizov.

În plus, Rusia este mai permisivă atunci când vine vorba de achiziţia de parcele foarte mari de teren agricol. Preţurile pentru parcelele mari variază în Rusia între 500 şi 600 de dolari/hectar, în timp ce în România preţurile sunt de 3.000 – 4.000 de dolari/hectar.

„În România este greu să controlezi atât de mult teren. O fermă mare este una de peste 5.000 de hectare. În Rusia, o fermă mare ar avea peste 50.000 de hectare, cu cea mai mare ajungând chiar şi la 500.000 de hectare. Dacă vrei să investeşti în agricultură la scară largă în Europa sau în Regiunea Mării Negre, în suprafeţe de 50.000 – 100.000 de hectare, singurele opţiuni sunt Rusia şi Ucraina”, mai spune Sizov.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...