Ruşii strâng în chingi România cu tranzitul de gaze. Contractul cu Gazprom pe Isaccea-Negru Vodă este extins silit cu 9 luni

Transgaz iese, peste câteva zile, din contractul vechi de două decenii cu Gazprom pe rezervarea de capacitate pe Tranzit 2 Isaccea-Negru Vodă. Cu toate acestea, nu poate face licitaţie pentru ca o altă firmă să înceapă să transporte gaze prin Dobrogea. Punctele de intrare şi de ieşire din ţară sunt în continuare ale Gazprom. În aceste condiţii, până şi UE, de obicei rigidă în aplicarea de către ţările membre a normelor europene, a făcut o derogare pentru România, până la 1 octombrie 2016, de deschidere a tranzitului pentru orice firmă interesată. Până atunci, se extinde contractul cu ruşii.
Economica.net - Dum, 27 dec. 2015, 22:03
Ruşii strâng în chingi România cu tranzitul de gaze. Contractul cu Gazprom pe Isaccea-Negru Vodă este extins silit cu 9 luni

România, prin Transgaz, nu poate încă să deschidă conductele de tranzit gaze din Dobrogea oricărei firme care doreşte să transporte gaze pe acolo. Ruşii, deşi le expiră, în 31 decembrie 2015, contractul pe Tranzit 2 Isaccea – Negru Vodă controlează punctele de intrare, respectiv ieşire din ţară. Gazprom are contract de rezervare de capacitate în punctul Isaccea cu Ukrtransgaz până în 2019 şi cu Bulgartransgaz(controlată chiar de Gazprom), în Negru Vodă, până în 2020. Prin urmare, o altă firmă, să zicem românească sau europeană, care ar dori să transporte gaze prin România către Bulgaria şi, de acolo, către sudul Europei, nu o poate face fără să obţină acordul ruşilor. Care, tradiţional şi potrivit propriilor interese, nu îl acordă.

Astfel, România este într-o situaţie ingrată: pe de o parte, UE ameninţă cu infringement dacă nu deschidem firmelor europene transportul de gaze pe Isaccea –  Negru Vodă, pe de altă parte nu putem face acest lucru fără ca Gazprom să fie de acord. 

„Pentru a avea loc o licitaţie de rezervare de capacitate pe această conductă este necesar ca SNTGN Transgaz SA să încheie Acorduri de Interconectare, atât cu operatorul de transport din Ucraina – UKRTRANSGAZ, cât şi cu operatorul de transport din Bulgaria – BULGARTRANSGAZ. Acordurile de Interconectare prevăd, în principiu, regulile de operare în comun a punctelor de interconectare transfrontalieră, fără de care cei care rezervă capacitatea pe această conductă nu pot beneficia de servicii de transport gaze naturale. Aceste Acorduri nu au fost încă perfectate datorită întâmpinării unor dificultăţi obiective, atât cu partea ucraineană, cât şi cu partea bulgară.
Chiar dacă SNTGN Transgaz SA este pregătită pentru a oferi servicii de transport pe această conductă conform regulilor europene, până la încheierea Acordurilor de Interconectare acest lucru nu este posibil”, spun reprezentanţii Transgaz.

Practic, deşi în câteva zile se eliberează Tranzit 2 de sub contractul cu Gazprom, nicio altă firmă nu poate intra să transporte gaze dinspre Ucraina către Bulgaria, via România. Această imposibilitate a României de a „asculta” de UE a găsit înţelegere la Bruxelles. Potrivit unor surse din piaţă, Transgaz a obţinut o derogare de la Comisia Europeană, DG Energy, prin care poate extinde contractul cu Gazprom pentru Firul 2 până la 1 octombrie, încă nouă luni. CE , dincolo de faptul că a înţeles „fundătura” în care se află România şi îi oferă trei trimestre de respiro şi de reglare a conturilor cu ruşii, nici nu va continua procedura de infringement, care, odată finalizată, ar putea aduce amenzi zilnice de mii de euro pentru România. „La 1 octombrie, Transgaz ar trebui să organizeze licitaţie pentru rezervarea d ecapacitate pe Firul 2 Isaccea-Negru Vodă după Codul Reţelei European. Dacă şi la această licitaţie se va prezenta tot numai Gazprom, atunci aia e, rămânem cu ruşii în continuare”, au precizat sursele.

Tranzitul de gaze ruseşti dintre Ucraina către sudul Europei se face prin cele trei conducte magistrale din Dobrogea. Dacă rezervarea de capacitate a ruşilor pe Firul 2 expiră în câteva zile, contractele pe Tranzit 1 şi Tranzit 3, celelalte două conducte magistrale, se finalizează la sfârşitul lui 2016, respectiv 2023.
Cele trei conducte magistrale din Dobrogea sunt separate total de Sistemul Naţional de Transport al Transgaz. Magistralele au fost construite în perioada 1974-1996 şi au un diametru cuprins între 1 şi 1,2 metri.
Potrivit datelor din rapoartele ultimilor ani, Transgaz încasează din tranzit între 60 şi 70 de milioane de euro anual. Capacitatea cumulată a celor trei conducte dobrogene este de 28 de miliarde de metri cubi, împărţită aproximativ egal între fiecare. Astfel, în medie, fiecare conductă ar aduce, anual, circa 20-23 de milioane de euro.

Indiferent de cantitatea de gaze care tranzitează România, ruşii plătesc aproximativ aceeaşi sumă anual, pentru că rezervă mereu aceeaşi capacitate. Recent, Gazprom a fost de acord, în urma negocierilor cu UE, ca Transgaz să publice zilnic cantităţie de gaze ce tranzitează România.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul britanic al transporturilor: Asociațiile de transportatori sunt de vină pentru criza din Marea Britanie
Ministrul britanic al transporturilor: Asociațiile de transportatori sunt de vină pentru criza din Marea Britanie
Ca reacție la reproșurile șoferilor care stau la cozi mari pentru a cumpăra carburant, Grant Shapps, ministrul Transporturilor din Marea Britanie „nu există o lipsă de combustibil”....
Șeful Eni: Uniunea Europeană trebuie să adopte un plan de securitate energetică pe termen lung
Șeful Eni: Uniunea Europeană trebuie să adopte un plan de securitate energetică pe termen lung
Creşterea preţurilor la gaze naturale, având în vedere că iarna este aproape, reprezintă dovada că Uniunea Europeană ...
Germania votează urmașul Angelei Merkel la conducerea celui mai puternic stat european
Germania votează urmașul Angelei Merkel la conducerea celui mai puternic stat european
Germanii votează astăzi pentru a decide direcţia politică a celei mai mari economii europene după aproape 16 ani sub ...
Energia nucleară, o treime din totalul producţiei de electricitate a României duminică dimineața
Energia nucleară, o treime din totalul producţiei de electricitate a României duminică dimineața
Energia generată în centrala nucleară de la Cernavodă asigură o treime din totalul producţiei de electricitate la nivel ...