RWEA: Investitorii în energie eoliană sunt în alertă din cauza noilor taxe pe turbine şi cabluri electrice

Investitorii din sectorul energiei eoliene sunt în alertă în urma anunţului Guvernului privind impozitarea turbinelor şi a cablurilor electrice şi spun că nu au fost consultaţi cu privire la impactul noilor taxe, informează Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA).
Economica.net - joi, 07 nov. 2013, 12:16
RWEA: Investitorii în energie eoliană sunt în alertă din cauza noilor taxe pe turbine şi cabluri electrice

”În prezent, investitorii în energie eoliană sunt în stare de alertă şi sunt îngrijoraţi în urma declaraţiilor guvernamentale, potrivit cărora se pregăteşte o nouă impozitare pe turbine şi cabluri electrice subterane. Întrebarea legitimă care se pune este: Au făcut autorităţile române un studiu de impact asupra suportabilităţii financiare a tuturor acestor măsuri de către investitorii în capacităţile de energie eoliană?’, se arată în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor RWEA, conform modului în care Guvernul înţelege să organizeze consultarea publică privind actele normative, este evident că investitorii în energie eoliană nu au fost consultaţi în privinţa acestor modificări şi nici nu se cunoaşte care va fi impactul cuantumului pe care aceste măsuri fiscale le-ar aduce asupra veniturilor mult diminuate în urma aplicării prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2013.

‘Asociaţia noastră solicită Guvernului României să ia în considerare recomandările Comisiei Europene privind neretroactivitatea măsurilor recent introduse şi adoptarea acestor măsuri într-un mod transparent şi predictibil care să dovedească angajamentul Guvernului faţă de investitori şi consumatori. Facem un apel către Guvernul României să reanalizeze, în al 12-lea ceas, măsurile care se aplică investiţiilor deja existente în acest domeniu şi să constate că nu este o soluţie să pierzi încrederea investitorilor pe termen lung în cadrul legislativ din România, care nu este nici stabil, nici transparent în acest moment’, se mai arată în comunicat.

Luni seară, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, a anunţat că Guvernul va introduce, de la 1 ianuarie 2014, un impozit pentru construcţiile speciale, iar încasările bugetare din această taxă sunt estimate la 480 – 500 de milioane de lei în 2014.

‘Este vorba de construcţiile speciale deţinute de persoanele juridice, nu de persoane fizice, cum ar fi reţelele de transport, stâlpi, depozite, magazii, care în prezent sunt scutite sau nu sunt supuse impozitării, nu intră în baza de impozitare”, a explicat Chiţoiu.

Măsura vizează companiile care deţin construcţii speciale cum ar fi E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz, Romgaz.

Oficialul MFP a mai arătat că estimarea privind veniturile bugetare din acest impozit, care va fi introdus în 2014, agreată cu FMI, este una pesimistă, calculele Direcţiei de prognoze din MFP arătând că suma este mult mai mare.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...