RWEA: Scăderea prețului energiei cu 24% compensează surplusul de certificate verzi în 2013

Scăderea spectaculoasă, cu 24%, a prețului energiei electrice compensează surplusul de certificate verzi din acest an, a declarat Ionel David, directorul executiv al Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA).
Economica.net - mie, 20 nov. 2013, 17:08
RWEA: Scăderea prețului energiei cu 24% compensează surplusul de certificate verzi în 2013

Precizarea vine după ce, în urmă cu două zile, marii consumatori industriali de energie s-au plâns că au costuri foarte mare cu factura energetică din cauza certificatelor verzi.

‘Este adevărat că apariția mai multor producători de energie regenerabilă a crescut numărul de certificate verzi în 2013 față de 2012, lucru care a condus la costuri suplimentare pentru marii consumatori de electricitate. Marii consumatori de electricitate trec cu vederea faptul că prețul plătit de un consumator industrial pe kWh, luând în calcul electricitatea, toate taxele și certificatele (verzi, de carbon) este mai mic în acest an față de 2012’, a precizat Ionel David, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

El a amintit că, în primele 10 luni ale anului 2013, prețul electricității pe piață a fost cu 24% mai mic decât în perioada corespunzătoare a anului trecut.

‘Aceasta scădere spectaculoasă a prețului electricității compensează surplusul de certificate verzi din 2013 și are la bază, în bună măsură, aportul de energie ieftină adusă pe piață de către industria energiilor regenerabile, mai ales energia produsă din surse eoliene care are un cost marginal foarte scăzut. Faptul că energia s-a ieftinit nu este menționat, pentru că de fapt această ieftinire le-a compensat cheltuielile cu certificatele verzi. Drept urmare, pentru marii consumatori ar fi mai avantajos să solicite mai degrabă o susținere a producției de energie eoliană și să încheie contracte cu producătorii de energie eoliană pentru că astfel de contracte de energie reduc consistent costurile la factura de electricitate’, a completat David.

Directorul executiv al RWEA a mai spus că prețul electricității din România este unul dintre cele mai reduse din Uniunea Europeană, informațiile fiind ușor de controlat pe site-ul oficial de energie al Uniunii Europene, www.energy.eu.

‘România plătește 0,07542 euro/kWh, Germania plătește în schimb 0,11567 euro/kWh, Franța 0,07761 euro/kWh, Ungaria 0,10383 euro/kWh’, se mai arată în comunicat.

RWEA consideră că afirmațiile făcute de marii consumatori cu privire la scutirea a 85% de la plata feed-in-tariff sau a certificatelor verzi în țările membre europene sunt nefondate.

‘Trebuie subliniat că nicăieri în Europa marii consumatori nu sunt scutiți într-un procent de 80%-85%. Dimpotrivă, există țări europene împotriva cărora au fost inițiate proceduri de infringement pe motiv că au luat măsuri de ajutorare a marilor consumatori. Explicația este simplă: acest gen de ajutorare distorsionează libera concurență pe piața europeană’, mai spun reprezentanții Asociației.

Aceștia consideră că nu este echitabil ca factura pentru consumatorul casnic să devină tot mai împovărătoare pentru ca marii consumatori industriali să fie scutiți de la plata certificatelor verzi.

‘De asemenea, nu este echitabil ca, la solicitarea marilor consumatori și în urma aplicării Ordonanței de Urgență a Guvernului 57/2013 de către autorități, o serie de producători de energie eoliană care au credite la bancă și au primit finanțare europeană să fie acum în incapacitate de plată’, apreciază Ionel David.

Potrivit ordonanței menționate, de la 1 iulie 2013, Guvernul a decis să amâne, până în 2017-2020, acordarea unui număr de certificate verzi pentru energia eoliană, solară și microhidrocentrale.

Astfel, proiectele fotovoltaice primesc de la 1 iulie doar patru certificate verzi pe MWh, față de șase certificate, ca până acum. Proiectele eoliene primesc doar un certificat din două, iar microhidrocentralele, două certificate din trei.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croaţia în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii acestei ţări vor putea intra fără viză pe teritoriul american pentru o şedere de până la 90 de zile, a......
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
Avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriş spune că, pentru implementarea PNRR, trebuie modificată legislaţia, ...
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) are la momentul acesta un disponibil de 620 de milioane de lei pentru a plăti ...
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții pentru următoarele 12 luni
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții ...
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a făcut publice rezultatele cercetării Business Sentiment Index (BSI), organizată ...