Ryanair a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la ajutoarele de stat primite de companiile Finnair și SAS

Compania irlandeză low-cost Ryanair a anunțat că a sesizat astăzi Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la ajutoarele de stat acordate de Finlanda, Danemarca și Suedia pentru ajutoarele de stat acordate companiilor aeriene Finnair și SAS, fără că acestea țări să facă acest demers și fața de alte firme de transport aerian din Uniunea Europeană.
Ion Dobreanu - mie, 14 apr. 2021, 17:37
Ryanair a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la ajutoarele de stat primite de companiile Finnair și SAS

Guvernul finlandez a acordat un împrumut garantat de stat de 600 de milioane de euro către Finnair, companie care a beneficiat de la începutul pandemiei de ajutoare de stat mai mari de 1,2 miliarde de euro. Guvernele danez și suedez au acordat fiecare împrumuturi garantate de stat de 137 de milioane de euro către SAS (Scandinavian Airlines), firma deținută în comun de alături de Norvegia, care a mai beneficiat din partea acestor două țări și de o recapitalizare făcută cu fonduri publice. În total, SAS a primit ajutoare de stat de 1,3 miliarde de euro, notează Ryanair.

Ryanair și-a arătat nemulțumirea că în timp ce pandemia de COVID-19 a afectat toate firmele de transport aerian care sunt contributoare la economiile Finlandei, Suediei și Danemarcei, interconectând aceste țări cu multe alte destinații, guvernele acestor state au găsit de cuvintă să susțină doar companiile aeriene naționale.

Citește și: Ryanair se va adresa Curții Europene de Justiție cu privire la ajutoarele de stat primite de Air France și de compania suedeză SAS (economica.net)

Ryanair a sesizat în iunie 2020 Comisia Europeană cu privire la acordarea acestor ajutoare de stat, pe care le consideră ca fiind ilegale.

„Una dintre cele mai importante realizări ale Uniunii Europene este crearea unei singure piețe de transport aerian. Acceptul Comisiei Europene cu privire la acordarea ajutoarelor de stat firmelor naționale din Finlanda, Danemarca și Suedia contravine principiilor fundamentale ale legilor europene. Deciziile luate acum de CE au dus înapoi tot procesul de liberalizare a transportului aerian cu 30 de ani, prin permisiunea acodata Finlandei, Danemarcei și Suediei de a-și sprijini companiile naționale în fața competitorilor lor mult mai eficienți, decizii luate numai pe baza criteriului naționalității.

Solicităm acum Curții Europene de Justiție să anuleze aceste ajutoare de stat acordate nedrept și care afectează interesele competitorilor și consumatorilor. Dacă Europa vrea să iasă din această criză cu o piață unică funcțională, atunci firmele de transport aerian trebuie lăsate să concureze în aceleași condiții. Concurența nedistorsinată poate să ducă la eliminarea ineficienței spre beneficiul clienților, care vor avea la dispoziție tarife mai mici și mai multe opțiuni. Subvențiile, pe de altă parte, încurajează ineficiența și vor afecta consumatorii în deceniile care vor urma”, a declarat purtatorul de cuvânt al Ryanair.

Citește și: Ryanair, pierderi de 197 milioane de euro în primul semestru fiscal din 2020 (economica.net)

Lipsa de coloana vertebrală a Comisiei Europene în față ajutoarelor de stat acordate companiilor naționale de la începutul crizei Covid-19 le-a permis acestora să-și finanțeze companiile lor naționale muribunde în baza idei demodate de prestigiu național. Comisia a permis acordarea de ajutoare de stat discriminatorii de peste 30 de miliarde de euro de la începutul pandemiei.

Cele mai importante subventi discriminatorii oferite până acum sau care urmează să fie oferite de statele membre sunt: 11 miliarde de euro pentru Lufthansa Group, 10,6 miliarde de euro pentru Air France-KLM, 3,5 miliarde de euro pentru Alitalia, 1,3 miliarde de euro pentru SAS, 1,2 miliarde de euro pentru TAP, 0,9 miliarde de euro pentru Finnair, 0,8 miliarde de euro pentru Norwegian, 0,65 de miliarde de euro pentru LOT și 0,6 miliarde de euro pentrui Condor, se mai specifică în comunicatul Ryanair.

Te-ar mai putea interesa și
Toate județele și Capitala se mențin în scenariul verde. Rata de infectare în București este de 1,06
Toate județele și Capitala se mențin în scenariul verde. Rata de infectare în București este de 1,06
Capitala şi toate judeţele ţării sunt în continuare în scenariul verde din punct de vedere al infectărilor cu SARS-CoV-2, a anunţat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică (GCS). ...
Un leu este suficient pentru înfiinţarea unei firme. După apariţia noii legi, numărul SRL-urilor nou înfiinţate a crescut
Un leu este suficient pentru înfiinţarea unei firme. După apariţia noii legi, numărul SRL-urilor nou înfiinţate a ...
Persoanele care doresc înființarea unei societați comerciale în România, beneficiază de o procedură simplificată ...
GCS: 565 de cazuri noi de coronavirus, 38 de morți
GCS: 565 de cazuri noi de coronavirus, 38 de morți
Un număr de 565 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Prețul energie pe bursă a crescut semnificativ, cu peste 150%, în aprilie 2021 față de anul trecut
Prețul energie pe bursă a crescut semnificativ, cu peste 150%, în aprilie 2021 față de anul trecut
Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 309 lei ...