S-a dat primul termen „real” într-un proces ANPC vs. bănci

După sarabanda declinărilor de compentenţă, unul dintre procesele dintre Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi bănci a primit termen la Tribunalul Bucureşti.
Mihai Banita - joi, 05 mart. 2015, 22:02
S-a dat primul termen

Secţia a II-a de Contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Bucureşti va judeca, în 29 aprilie, procesul dintre ANPC şi Volksbank România, în dosarul 417/2/2015.

Dosarul, în care ANPC cere eliminarea comisionului de risc din toate contractele Volksbank, a fost trimis la această secţie de către Curtea de Apel Bucureşti, secţia Civilă. Acesta a fost înscris, iniţial, tot la Secţia Contencios, de la Tribunal, în noiembrie 2013, de unde, după două declinări de competenţă, a ajuns la Curte la începutul acestui an.

Traseul acestui dosar este similar cu cel altor dosare, aşa cum ECONOMICA.NET a arătat aici.

Potrivit preşedintelui Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, procedura de regularizare s-a realizat înainte de afişarea termenelor, astfel încât o soluţie poate veni după două termene, în cazul în care se fac doar probe cu înscrisuri. Asta înseamnă că am putea avea soluţii în dosare, pe fond, până la începutul verii.

În cazul Volksbank, cel mai probabil soluţia va veni după finalizarea tranzacţiei de cumpărare a băncii de către Banca Transilvania, care ar trebui să se petreacă până în mai, dacă nu apare ceva neprevăzut.

Banca Transilvania a asumat şi consecinţele legale ale litigiilor Volksbank. În cazul în care pierde procesul cu ANPC, potrivit modificărilor la legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, banca va trebui să elimine comisionul de risc (rebotezat în comision de administrare) din toate contractele încheiate.

Acest lucru include restituirea sumelor încasate cu acest titlu de la semnarea contractelor şi până la punerea în aplicare a deciziei, după judecarea eventualului apel. Deciziile instanţei de fond nu sunt executorii, însă Volksbank/Banca Transilvania s-ar putea vedea nevoită să facă provizioane, în aşteptarea soluţiei definitive.

Soarta pare să nu-i surâdă băncii. După ce a fost dată în judecată de peste o mie de ori de către clienţii nemulţumiţi de plata comisionului de risc, care înseamnă cam o treime din rată, Volksbank a mai fost lovită şi de o decizie proaspătă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a stabilit că instanţele naţionale n-au niciun impediment în a se pronunţa pe clauze care definesc dobânzile şi comisioanele, chiar dacă acestea sunt considerate ca făcând parte din costul contractelor.

Litigiul principal trimis la CJUE este chiar între doi clienţi ai Volksbank şi bancă, pe clauza de dobândă şi pe comisionul de risc. Opiniile Curţii arată destul de clar că acest comision nu a avut contraprestaţie, deci nu avea temei legal, din moment ce creditele erau garantate cu o ipotecă. Deşi va reveni instanţelor naţionale obligaţia de a judeca legalitatea acestuia, decizia CJUE arată că este băncile care l-au perceput vor fi obligate, cel mai probabil să returneze banii. Astfel, un acord cu clienţii ar limita potenţialele pierderi.

Volksbank are 190.000 de clienţi în România şi active de 3 miliarde de euro. Clienţii vor fi preluaţi în totalitate de Banca Transilvania.

ANPC se mai judecă la Tribunalul Bucureşti şi cu BCR (în mai multe dosare), OTP Bank, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Bancpost, Alpha Bank sau Credit Europe Bank IFN.

Te-ar mai putea interesa și
Clotilde Armand anunță că DNA a deschis un nou dosar care vizează administrația condusă de Dan Tudorache
Clotilde Armand anunță că DNA a deschis un nou dosar care vizează administrația condusă de Dan Tudorache
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat sâmbătă că Direcția Națională Anticorupție a deschis un nou dosar în care cercetează activitatea predecesorului său, social democratul......
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele 24 de ore
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele ...
Un număr de 5.388 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
După ce a stat cu porţile închise timp de 556 de zile din cauza pandemiei de coronavirus, Orchestra Filarmonică din New ...
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că Birourile permanente reunite ale Parlamentului vor fi convocate, cel mai probabil ...