S-a dublat numărul de cazuri de gripă cu virusul gripei porcine într-o săptămână. Cele mai multe – în Bucureşti şi Dâmboviţa

De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, gripei şi infecţiilor respiratorii acute severe, până la data de 27 ianuarie 2016, au fost confirmate cu laboratorul 31 de cazuri de gripă. Dintre acestea, majoritatea sunt cazuri de gripă tip A, subtip H1 pdm09 (gripă porcină). Concret, până pe 27 ianuarie, avem 20 de cazuri de gripă porcină confirmate cu laboratorul. Numărul lor s-a dublat faţă de cel raportat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile săptămâna precedentă (11 ianuarie - 17 ianuarie 2016).
Economica.net - lun, 01 feb. 2016, 11:10
S-a dublat numărul de cazuri de gripă cu virusul gripei porcine într-o săptămână. Cele mai multe - în Bucureşti şi Dâmboviţa

În acest moment nu există informaţii legate de iminenţa aparitiei unei epidemii de gripă, asigură Ministerul Sănătăţii.

Vaccinarea antigripală este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă, inclusiv cu virusul gripei porcine. Vaccinul distribuit de Ministerul Sănătăţii în acest an conţine antigenele necesare pentru prevenirea infecţiei cu virusul gripei porcine. Ministerul Sănătăţii recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. Campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale.

31 de cazuri de îmbolvăriri prin gripă, confirmate cu laboratorul. Majoritatea – gripă tip A, subtip H1 pdm09 (gripă porcină)

De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, gripei şi infecţiilor respiratorii acute severe (SARI) şi până la data de 27 ianuarie 2016, au fost confirmate cu laboratorul 31 de cazuri de gripă.

20 dintre acestea sunt cazuri de gripă tip A, subtip H1 pdm09 (gripă porcină); opt sunt cazuri de gripă tip A, nesubtipat, iar trei – cazuri de gripă tip A, subtip H3, informează Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile.

Numărul cazurilor de gripă tip A, subtip H1 pdm09, confirmate cu laboratorul s-a dublat faţă de cel raportat săptămâna trecută de CNSCBT.

Cele mai multe cazuri de gripă tip A, subtip H1 pdm09 (gripă porcină) au fost raportate în Bucureşti şi Dâmboviţa (câte şase cazuri confirmate), în Constanţa, Vrancea, Dolj (câte două cazuri confirmate în fiecare dintre aceste judeţe), în Galaţi şi Iaşi (câte un caz confirmat în fiecare dintre judeţe).

Virusul gripei porcine, descoperit recent, este un nou subtip de virus gripal care se transmite la om şi care conţine gene de la virusurile gripei porcine, aviare şi umane, într-o combinaţie care nu a fost observată, până în prezent, nicăieri în lume, potrivit informaţiilor făcute publice de Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş.

Simptomele gripei AH1N1 la om sunt în general asemănătoare cu simptomele gripei sezoniere umane: febră, simptome respiratorii, cum ar fi tuse şi secreţii nazale, dureri în gât. Pot apărea alte simptome, cum ar fi: dureri generalizate (în special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseală, vomă sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate în unele din recentele cazuri de gripă cu noul virus). În anumite cazuri, este posibilă apariţia unor complicaţii grave chiar şi la persoane sănătoase infectate cu noul virus, potrivit Institutului Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş.

Virusul gripei porcine se transmite la persoane în acelaşi mod ca virusul gripei sezoniere. Acesta se transmite de la persoană la persoană prin picăturile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută sau, indirect, atunci când picăturile sau secreţiile din nas sau gât ajung pe mâini sau pe alte suprafeţe care sunt atinse de alte persoane care îşi duc apoi mâna la gură sau nas.

Citeşte şi 10 cazuri de gripă porcină confirmate în România. Cum prevenim îmbolnăvirea prin gripă

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile prezintă săptămânal evoluţia infecţiilor respiratorii acute şi a gripei în România.

Iată care a fost dinamica infecţiilor respiratorii acute şi a gripei în săptămâna 18 ianuarie 2016 – 24 ianuarie 2016

În valoare absolută, s-au înregistrat 78.945 de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, pneumonii) în săptămâna 18 ianuarie – 24 ianuarie, cu 8% mai puţine decât cele raportate în aceeaşi săptămână a sezonului precedent, şi cu 11.2 % mai multe decât cele din săptămâna precedentă.

În acelaşi interval de timp, s-au înregistrat la nivel naţional 70 de cazuri de afecţiuni clinice compatibile cu gripa, faţă de 99 cazuri înregistrate în săptămâna similară a anului 2015.

În săptămâna 18 ianuarie – 24 ianuarie 2016, s-au înregistrat 14 cazuri de infecţie respiratorie acută severă (SARI), cu 8 mai multe faţă de săptămâna precedentă. În săptămâna corespondentă a anului 2015 s-au raportat tot 14 cazuri de SARI.

Nu a fost comunicat niciun deces la caz de SARI confirmat cu virus gripal, informează Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile.

Gripa porcină a făcut cinci decese aproape de graniţa cu judeţul Suceava. Autorităţile judeţene se pregătesc pentru combaterea A/H1N1

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Suceava, convocat sâmbătă, 30 ianuarie, de prefectul Constantin Harasim, a aprobat planul de măsuri pentru prevenirea şi combaterea gripei porcine, în contextul evoluţiei acesteia pe teritoriul Ucrainei, şi a confirmării, în proximitatea graniţei cu judeţul Suceava, a cinci decese, la Cernăuţi, scrie Agerpres.

Şeful ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui, a arătat că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, în regiunea Cernăuţi s-au închis din 18 ianuarie şcolile, din cauza îmbolnăvirilor cu virusul gripei porcine . El a spus că, până pe 28 ianuarie, Ministerul Sănătăţii din Ucraina a confirmat 122 decese din cauza virusului AH1N1, cele mai afectate zone fiind Kiev, Odesa şi Lvov.

În condiţiile în care evoluează această boală la graniţa de nord a României, Ministerul Afacerilor Externe recomandă amânarea călătoriilor în Ucraina dacă situaţia nu impune o urgenţă.

Totodată, Burlui a atras atenţia ca persoanele care manifestă simptome ale bolii, care sunt asemănătoare cu cele ale gripei sezoniere la care se adaugă diareea, senzaţia de vomă şi febra de 38 grade, să se prezinte direct în secţiile de boli infecţioase, şi nu la unităţile de primire a urgenţelor, pentru a nu răspândi virusul.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...