UPDATE Autostrada Orăştie-Sibiu: S-a deschis Lotul 3, Sălişte-Cunţa. Şoferii circulă deja pe tronson

Din acest moment, se va putea circula pe autostradă pe toată porţiunea dintre Sibiu şi Deva. Lucrările nu sunt finalizate 100%, dar Transporturile au considerat că se poate circula fără pericole pentru şoferi.
Economica.net - vin, 14 nov. 2014, 12:53
UPDATE Autostrada Orăştie-Sibiu: S-a deschis Lotul 3, Sălişte-Cunţa. Şoferii circulă deja pe tronson

UPDATE Şoferii circulă deja, între Sibiu şi Deva, pe autostradă, după ce s-a finalizat tronsonul de 22 kilometri, dintre localităţile Sălişte (judeţul Sibiu) şi Cunţa (judeţul Alba), unde în continuare constructorii vor efectua lucrări în apropierea carosabilului, fără să fie afectat traficul, din cauza alunecărilor de teren, conform ministrului Transporturilor, Ioan Rus.

Poliţia locală a confirmat că maşinile au început deja să circule pe porţiunea de autostradă inaugurată.

„Am făcut o vizită pe tot traseul cu domnul prim-ministru. Am să rog CNADNR-ul, Poliţia, să ia măsurile necesare şi în următoarele minute să-i dea drumul. Specialiştii spun că corpul autostrăzii nu va fi afectat de aceste lucruri (alunecări de teren n.r.). Zonele sensibile vor fi monitorizate 24 din 24 (de ore n.r.). Vor fi utilaje în caz că este nevoie să se intervină, astfel încât pe cei 126 de kilometri de autostradă, azi, de la Sibiu la Deva se poate circula în siguranţă”, a declarat vineri, ministrul Transporturilor, după ce a verificat de două ori starea autostrăzii între Sălişte şi Cunţa.

Întrebat de jurnalişti cât de sigură va fi această bucată de autostradă, în condiţiile în care în două locuri sunt în continuare alunecări de teren, chiar în apropierea şoselei, directorul general al Companiei naţionale de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Narcis Neaga, a răspuns: „Prezintă siguranţă sută la sută, DN7, pe Valea Oltului? Este aceeaşi situaţie ca şi pe Valea Oltului. Aceeaşi siguranţă pe care o prezintă DN7 pe Valea Oltului. (…) Este sigur, se poate circula”.

Neaga a recunoscut că sunt două locuri „sensibile” pe autostrada proaspăt inaugurată, însă spune că şoferii nu au de ce se teme, traficul se va desfăşura în siguranţă, chiar şi în următoarele luni de iarnă.

Lotul 3 al autostrăzii Orăştie-Sibiu, parte din Coridorul 4 Pan-European a fost deschis traficului rutier azi, 14 noiembrie 2014, după trei ani de la începerea lucrărilor şi 140 de milioane de euro cheltuiţi. Din acest moment, şoferii vor circula pe autostradă între Sibiu şi Deva. Oficialii CNADNR au admis că lucrările nu au fost finalizate, dar declară autostrada ca fiind sigură pentru public. Mai precis, Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat că mai sunt necesare lucrări pentru remedierea problemelor legate de alunecările de teren din zonă, dar că acestea nu vor pune în pericol şoferii, după cum  ECONOMICA.NETa relatat deja. De altfel, chiar CNADNR a oferit ECONOMICA.NETun raport care arată că stadiul fizic de realizare a lucrărilor de pe Orăştie-Sibiu este de 91%. Italienii de la Impregilo-Salini sunt cei care au finalizat lucrările pe acest tronson.

Tronsonul de 22 de kilometri cunoscut contractual sub numele de lotul 3 leagă Cunţa de Sălişte şi este ultima parte a autostrăzii Orăştie-Sibiu. Acesta a fost finalizat cu o întârziere importantă faţă de data stabilită iniţial din cauza alunecărilor de teren, celelalte trei loturi fiind date în folosinţă în luna decembrie a anului 2013. Problema principală a fost localizată în zona Dealului Aciliu, unde erau alunecări de teren care afectau şase din cei 22 de kilometri ai tronsonului.

Tronsonul de 22 de kilometri de autostradă care va fi inaugurat în data de 14 noiembrie 2014 include şi Viaductul Aciliu, cea mai mare construcţie de acest gen din ţară. Lucrările la acest tronson ar fi trebuit să fie gata încă din aprilie 2013, iar alunecările de teren întâmpinate atunci au împins termenul la noiembrie 2013. Inaugurarea din această lună marchează o întârziere totală de un an şi şase luni faţă de termenul iniţial.

Citeşte şi: Opinie: Autostrada Orăștie – Sibiu Lot 3: cronica unei catastrofe anunțate


Odată cu inaugurarea acestui tronson, România marchează, în 2014, inaugurarea a 56 de kilometri noi de autostradă.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...