S-a prăbuşit preţul certificatului verde, cu impact pozitiv în factura de electricitate

Preţul de tranzacţionare pentru un certificat verde a ajuns la minimul garantat prin lege, de unde, la precedentele sesiuni, preţul era cu cel puţin 30% mai mare. Inflaţia de certificate în piaţă a prăbuşit preţul.
Economica.net - lun, 24 mart. 2014, 22:15
S-a prăbuşit preţul certificatului verde, cu impact pozitiv în factura de electricitate

Ultima sesiune de tranzacţionare pe bursă a certificatelor verzi a adus o valoare minimă record a preţului, 130 de lei, 29 de euro, nivel minim garantat de ANRE pentru  certificatul verde. Precedenta sesiune adusese un preţ de închidere de aproape 190 de lei, circa 45 de euro, ceea ce înseamnă o scădere de preţ de peste 30%.

În licitaţia din 18 martie au fost 153 de oferte de vânzare şi doar 21 de oferte de cumpărare.

Prăbuşirea preţului certificatului verde vine ca urmare a intrării în vigoare a legii ce amână până în 2018 emiterea şi plata unui anumit număr de certificate verzi, dar şi din cauza scăderii, de anul acesta, a cotei de achiziţie de enegie verde de la 15% la 11,1%.

„În piaţă e inflaţie de certificate verzi, de aceea se înghesuie toţi să vândă. Prea multe certificate verzi şi prea puţi cumpărători pentru ele. Estimez că această situaţie se va păstra pentru mult timp de-acum înainte”,  ne-a explicat Octavian Lohan, director adjunct al Transelectrica, administratorul bursei de energie OPCOM.

Odată cu scăderea preţului la minim pentru certificatul verde, efectul ar trebui să se vadă şi în facturi. În prezent, certificatele verzi reprezintă circa 6-8% din contravaloarea unei facturi la curent a unei gospodării.

Pentru anul acesta, ANRE a stabilit la 17,6 milioane numărul de certificate verzi ce urmează a fi lansate la tranzacţionare şi la doar 10,9 milioane numărul de certificate cu obligaţia de a fi cumpărate.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României sprijină producţia de energie verde.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...