18 milioane de români sunt aşteptaţi azi la vot. Tot ce trebuie să ştii despre alegeri

Secțiile de votare s-au deschis duminică dimineața, iar peste 18 milioane de cetățeni români sunt așteptați la urne pentru a-și desemna reprezentanții în Parlament.
Economica.net - Dum, 11 dec. 2016, 05:34
18 milioane de români sunt aşteptaţi azi la vot. Tot ce trebuie să ştii despre alegeri

Votarea a început la ora 7,00 și are loc până la ora 21,00. La ora 21,00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea secției. Persoanelor care la ora 21,00 se află în sala unde se votează li se permite să își exercite dreptul de vot.

Alegătorii pot să voteze numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința.

În cazul în care alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința.

Pentru alegerile parlamentare sunt câte două buletine de vot, unul pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat.

Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților. Fiecare alegător își exprimă votul personal, iar exercitarea votului în numele altui alegător este interzisă.

Pentru organizarea alegerilor s-au constituit circumscripții electorale la nivelul celor 41 de județe, o circumscripție în municipiul București și una pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării. Numărul total al circumscripțiilor electorale este de 43.

Românii din diaspora sunt așteptați la urne duminică în cele 417 secții de votare organizate în străinătate. O premieră în procesul electoral la aceste alegeri este că cetățenii aflați în afara țării au putut vota prin corespondență. Un număr de 4.561 de români din diaspora au votat prin corespondență, dintr-un total de 8.889 de cetățeni români înscriși în Registrul Electronic.

Procesul electoral a debutat în străinătate sâmbătă, la ora 20,00 (ora României), pentru românii aflați în Noua Zeelandă și Australia, urmând a se încheia luni, la ora 6,00 (ora României), pentru cei aflați pe Coasta de Vest a Americii de Nord.

18,2 milioane de alegători

Potrivit AEP, 18.263.876 de cetățeni sunt alegători cu domiciliul sau reședința în țară, 4.197 sunt cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate care au optat pentru votul în secții de votare din apropierea locuinței, 8.889 sunt cetățeni români care au solicitat să voteze prin corespondență, iar un număr de 604.642 sunt cetățeni români cu domiciliul în străinătate, posesori de pașaport tip CRDS.

Pentru organizarea alegerilor se constituie circumscripții electorale la nivelul celor 41 de județe, o circumscripție în municipiul București și o circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării. Numărul total al circumscripțiilor electorale este de 43.

În cursa electorală pentru scrutinul din 11 decembrie s-au înscris în total 6.477 de candidați, potrivit Biroului Electoral Central, 4.251 de candidați pentru Camera Deputaților și 2.226 pentru Senat.

Senatorii și deputații se aleg prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale. Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.

Numărul locuitorilor care se iau în calcul este conform populației după domiciliu, raportat de Institutul Național de Statistică la data de 1 ianuarie a anului precedent anului în care au loc alegeri la termen.

Cum e votează

Votarea începe duminică la ora 7,00 și are loc până la ora 21,00. La ora 21,00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului secției de vot. Persoanelor care la ora 21,00 se află în sala unde se votează li se permite să își exercite dreptul de vot.

Alegătorii votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința.

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Cetățenii români au drept de vot de la vârsta de 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv.

Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, precum și persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților. Fiecare alegător își exprimă votul personal, iar exercitarea votului în numele altui alegător este interzisă, conform legislației electorale.

Pe listele electorale suplimentare pot vota persoanele care fac dovada că au domiciliul sau reședința pe raza secției de votare respective, însă au fost omise din lista electorală permanentă; care nu au făcut cereri de înscriere în Registrul electoral cu adresa de reședință; care în ziua votării se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își au domiciliul sau reședința și care fac dovada că au domiciliul sau reședința pe raza circumscripției electorale în care se află secția de votare respectivă; membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, operatorii de calculator și persoanele însărcinate cu menținerea ordinii sau cu verificarea dispozitivului de menținere a ordinii, dacă au domiciliul sau reședința pe raza circumscripției electorale în care se află secția de votare respectivă; candidații, dacă aceștia candidează în circumscripția electorală respectivă.

În cazul în care alegătorul nu figurează în lista electorală permanentă existentă în secția de votare respectivă, Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot și de prevenire a votului ilegal semnalează dacă: persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv; persoana care s-a prezentat la vot și-a pierdut drepturile electorale; este arondată la altă secție de votare; este omisă din lista electorală permanentă, are domiciliul sau reședința în raza teritorială a secției de votare respective și dacă a formulat o solicitare de a fi înscrisă în Registrul electoral cu adresa de reședință; persoana care s-a prezentat la vot și-a mai exercitat dreptul de vot la același scrutin.

Pentru cetățenii cu drept de vot care nu se pot deplasa la sediul secției de votare din cauză de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoțită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate ori de invaliditate, înregistrată la cea mai apropiată secție de votare de locul în care se află în ziua votării, ca o echipă formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării — ștampilă cu mențiunea „VOTAT” și buletine de vot — la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.

În raza unei secții de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secției de votare, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

În cazul cetățenilor care nu se pot deplasa la sediul secției de votare, cererile scrise se pot transmite prin intermediul altor persoane sau prin intermediul personalului de specialitate din unitățile medicale unde se află internați, după caz.

Înainte ca echipa de membri ai biroului electoral al secției de votare să se deplaseze cu o urnă de vot specială la persoanele care nu pot vota la secția de votare potrivit legii, președintele biroului electoral al secției de votare solicită operatorului să verifice dacă persoanele respective și-au mai exercitat dreptul de vot în aceeași zi.

La ora 21,00, urna specială trebuie să se afle în localul secției de vot.

Pentru efectuarea de sondaje de opinie la ieșirea de la urne sunt acreditate Institutul Român Pentru Evaluare și Strategie — IRES și consorțiul format din Centrul de Sociologie Urbană și Regională — CURS și Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE.

Informarea opiniei publice privind prezența populației la vot se va face în timp real, prin afișarea pe pagina de internet a Biroului Electoral Central, pentru fiecare secție de votare a numărului de alegători care figurează în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal — SIMPV că s-au prezentat la vot.

În fiecare oră pe durata votului pe pagina de internet a BEC vor fi afișate rapoarte care vor conține informații privind comuna, orașul, municipiul, județul, municipiul București, respectiv localitatea și statul pentru votul în străinătate. Rapoartele se vor referi și la numărul alegătorilor care s-au prezentat la vot, defalcat pe vârstă, gen, mediu rural și urban, precum și la numărul de alegători care au votat pe listele electorale permanente, suplimentare sau cu urna specială.

După încheierea votării, BEC va aduce la cunoștința publicului, pe pagina de internet a instituției, rezultatele provizorii ale alegerilor parlamentare. Informațiile din procesele verbale completate în secțiile de votare vor fi făcute publice începând cu ora 24,00 a zilei de 11 decembrie pentru toate secțiile de votare pentru care datele au fost transmise în serverul central de colectare a datelor de la nivelul BEC.

Rezultatele parțiale vor fi furnizate zilnic din data de 12 decembrie și până la stabilirea rezultatelor finale, conform următorului orar: ora 10,00 pentru ora de referință a datelor 8,00; ora 12,00 pentru ora de referință a datelor 10,00; ora 17,00 pentru ora de referință a datelor 15,00; ora 20,00 pentru ora de referință a datelor 18,00.

Te-ar mai putea interesa și
AFI pune panouri fotovoltaice pe mall-ul din Ploiești, cu bani din PNRR
AFI pune panouri fotovoltaice pe mall-ul din Ploiești, cu bani din PNRR
AFI Palace Ploiești a lansat licitația pentru montarea unui sistem fotovoltaic pe acoperișul mall-ului din Ploiești, cu finanțare prin PNRR....
Tesla recheamă în service 3.878 de modele Cybertruck vândute în SUA, ca urmare a unei probleme la pedala de accelerație
Tesla recheamă în service 3.878 de modele Cybertruck vândute în SUA, ca urmare a unei probleme la pedala de accelerație
Tesla recheamă în service 3.878 de modele Cybertruck pentru a repara o pedală de accelerație care s-ar putea desprinde ...
Anunț surprinzător al FMI. Ce se va întâmpla cu economia în această perioadă de război. Unul dintre principalii analiști ai Fondului explică
Anunț surprinzător al FMI. Ce se va întâmpla cu economia în această perioadă de război. Unul dintre principalii analiști ...
Unul dintre principalii economiști ai Fondului Monetar Internațional (FMI) spune că economia lumii nu va ajunge prea curând ...
Platforma Truth Social, deținută de Donald Trump, a reclamat la Nasdaq că prețurile acțiunilor ale sunt manipulate de tranzacțiile short „goale” făcute împotriva sa
Platforma Truth Social, deținută de Donald Trump, a reclamat la Nasdaq că prețurile acțiunilor ale sunt manipulate de ...
Acțiunile companiei de media și tehnologie aparținând lui Donald Trump Trump Media & Technology Group, care deține platforma ...