S-au strâns semnăturile pentru retragerea proiectului de modificare a legii clauzelor abuzive

Deputaţii PSD şi PNL care au semnat pentru iniţierea proiectului de modificare a legii clauzelor abuzive s-au răzgândit şi semnează acum pentru retragerea iniţiativei parlamentare.
Mihai Banita - mie, 07 mai 2014, 14:31
S-au strâns semnăturile pentru retragerea proiectului de modificare a legii clauzelor abuzive

Cei 17 deputaţi de la PSD şi PNL au înaintat Biroului permanent al Camerei deputaţilor o solicitare pentru retragerea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, potrivit unor documente publicate de deputatul Mihai Sturzu a publicat pe pagina sa de Facebook.

Deputaţii în cauză sunt cei care au iniţiat proiectul care reduce drastic drepturile consumatorilor în problema clauzelor abuzive din contracte, mai ales în forma modificată de Senat, cu amendamentale Asociaţiei Române a Băncilor.

„Considerăm că eliminarea clauzelor abuzive din contractele între consumatori şi profesionişti, indiferent de domeniul economic, este un lucru firesc şi normal pentru o societatesănătoasă. Faptul că există deja decizii definitive şi irevocabile ale Justiţiei în acest sens, nu face altceva decât să întărească acest punct de vedere. Eliminarea clauzelor abuziveva avea că rezultat sporirea încrederii consumatorilor în profesioniştii din mediul economic.

La rândul lor, profesioniştii pot transformă această încredere în relaţii pe termen lung,sănătoase, profitabile cu consumatorii serviciilor sau produselor lor. Cu toţii ne dorim să trăim într-o societate stabilă care să aibă că fundament încrederea şi creşterea economicăbazată nu pe clauze abuzive, ci pe construcţii economice stabile şi transparente”, se arată în cererea de retragere publicată de Sturzu, câtăreţ şi deputat de Bucureşti din partea PSD.

Acesta promisese în urmă cu două săptămâni că va demara procesul de retragere a proiectului din Camera deputaţilor şi că va strange semnături în acest sens. Sturzu susţine că iniţiativa care i-a fost prezentată era una în interesele consumatorilor.

Rămâne de văzut dacă proiectul va putea fi retras, din moment ce regulamentul Senatului spune că un proiect votat de oricare dintre cele două camera nu mai poate fi retras. În acest caz, pentru ca proiectul să fie oprit, trebuie respins de plenul Camerei deputaţilor.

Legea 193/2000, amendată de bancheri

Chiar de la stadiul de draft, proiectul venea cu lucruri mai degrabă dezavantajoase pentru consumatori, însă intervenţia de la Senat a ARB a fost decisive, aceştia modificând lege după propriile dorinţe.

Printre altele, proiectul în forma iniţială spunea că o clauză abuzivă care se referă la preţul contractului nu poate fi eliminată de judecător, ci doar modificată pentru a fi exprimată într-un limbaj clar şi inteligibil, că deciziile judecătoreşti vor avea efecte asupra contractului doar pentru viitor, în timp ce nulitatea absolută este înlocuită cu una parţială.

Legea 193/2000, derivată dintr-o directivă europeană, a intrat în atenţia opiniei publice după ce clienţii posesori de credite cu dobânzi netransparente şi comisioane fără contraprestaţie au început să dea în judecată creditorii.

Cei din urmă au pierdut deja mii de procese în instanţele din toată ţara în baza acestui act normativ, care spune ce înseamnă şi cum trebuie procedat cu o clauză abuzivă dintr-un contract.

Însă, de la o problemă de imagine, şi în mai mică măsură una financiară, bancherii s-au văzut ameninţaţi de modificarea întregului portofoliu de credite, cu pierderi substanţiale.
Asta pentru că de la 1 octombrie 2013 au intrat în vigoare noi articole la această lege (12 şi 13) – parte din directiva 13/93 – , care dau o greutate mai mare unei decizii judecătoreşti. Dacă până acum se judeca de la caz la caz, legea spune că anumite sentinţe capătă un caracter universal şi se vor aplica pentru toţi consumatorii care au încheiat un contract cu un profesionist, dacă acel contract are caracter preformulat – la iniţiativa ANPC şi a asociaţiilor de consumatori.

Iniţiativa parlamentarilor PSD şi UNPR – nu se ştie până în acest moment a cui a fost exact ideea – a picat mănuşă pe interesele bancherilor. Nu numai că cele două noi articole deveneau de neaplicat în locurile undei îi doare pe aceştia – dobânzi şi comisioane – dar declararea ca abuzivă a unei clauze a ar putea deveni un lucru aproape imposibil, dacă amendamentele ARB de la Senat sunt confirmate de Camera deputaţilor.

Proiectul modificat de Senat, în decembrie 2013, spune că instanţele nu vor mai putea elimina clauzele contractuale care se referă la preţul contractelor – în cazul contractelor bancare, asta înseamnă dobânzi şi comisioane -, că acţiunile pentru eliminarea clauzelor abuzive vor putea fi iniţiate doar de către preşedintele ANPC în timp ce drepturile asociaţiilor vor fi limitate drastic. Oricum, acţiunile ANPC nu ar mai avea un impact atât de puternic, din moment ce deciziile instanţei privind clauzele abuzive vor fi aplicabile doar contractului suspus judecăţii – ceea ce înseamnă că art. 12 şi 13 nu mai au niciun efect.

De asemenea, toţi consumatorii care vor să dea banca în judecată vor trebui să vină la Bucureşti, la tribunalul specializat, chiar dacă locuiesc în altă parte a ţării. Totodată, condiţiile în care o clauză va putea fi declarată abuzivă sunt înăsprite, fiind necesară analiza cumulativă a mai multor criterii, iar hotărârile vor avea efect doar pentru viitor, astfel că cei păgubiţi nu îşi vor putea recupera banii plătiţi până la momentul iniţierii unei acţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur S.R.L., informează instituția prin intermediul unui comunicat......
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi ...
Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor ...