1EUR = 4.8423 RON | Bucureşti 26 º

Extern

S&P a îmbunătăţit perspectiva de rating a Portugaliei la "stabilă"

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a îmbunătăţit, vineri, perspectiva de rating a Portugaliei la 'stabilă', de la 'negativă', menţinând, însă, ratingul de ţară la 'BB', ceea ce plasează Portugalia în categoria investiţiilor speculative, transmite AFP.

09 mai, 2014 | Agerpres

Îmbunătăţirea perspectivei era aşteptată de unii analişti, în condiţiile în care, duminică, Portugalia a anunţat că va ieşi din programul de asistenţă financiară cu UE-FMI fără a cere o linie de credit preventivă.

În plus, luna trecută, Portugalia a revenit pe pieţele de obligaţiuni pentru prima dată după trei ani de absenţă, randamentul cerut de investitori pentru obligaţiunile pe zece ani atingând un minim record.

Standard & Poor's şi-a justificat decizia prin faptul că performanţele economice şi bugetare ale Portugaliei au depăşit aşteptările sale.

'Credem că PIB-ul Portugaliei ar putea să crească, în medie, cu 1,4% pe an în perioada 2014 - 2015, pe fondul unei creşteri susţinute a exporturilor, după o contracţie de 1,4%, în 2013', estimează S&P.

Cu toate acestea, S&P avertizează că necesităţile de finanţare ale Portugaliei pentru următorii ani sunt ridicate. De asemenea, nivelul ridicat al datoriei publice, de 129% din PIB, ar putea deveni nesustenabil, în cazul în care creşterea va încetini.

'Pe termen mediu şi lung, credem că nivelul redus al gradului de ocupare, cumulat cu un profil demografic nefavorabil, ar putea restrânge potenţialul de creştere al economiei portugheze', susţine Standard & Poor's.

Reformele adoptate de autorităţile portugheze, împreună cu o creştere a apetitului faţă de risc în rândul investitorilor, au condus la scăderea costurilor de finanţare ale Portugaliei.

Pe piaţa secundară, unde se tranzacţionează obligaţiunile emise deja, randamentul pentru titlurile portugheze se situa, vineri dimineaţă, la 3,44%, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna ianuarie 2006.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO