S&P a îmbunătăţit ratingul Greciei după „acordul istoric” pentru reducerea datoriei

Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a revizuit luni în creştere, cu o treaptă, ratingul pentru datoriile pe termen lung ale Greciei, în urma reducerii riscurilor legate de datoria ţării datorită creării unei rezerve de numerar şi a extinderii scadenţei datoriilor, transmit AFP şi Reuters.
Economica.net - mar, 26 iun. 2018, 08:33
S&P a îmbunătăţit ratingul Greciei după

Săptămâna trecută, Guvernele din zona euro au au ajuns la un ‘acord istoric’, îndelung aşteptat, pentru reducerea datoriei Greciei, într-un moment în care Atena se pregăteşte să încheie în 20 august al treilea program de asistenţă financiară, în valoare de 86 de miliarde de euro.

Acordul prevede prelungirea cu zece ani a scadenţei unor împrumuturi de 96 de miliarde de euro din programul de asistenţă financiară (aproximativ 40% din totalul pe care Grecia trebuie să-l plătească în următoarele decenii zonei euro). Maturitatea creditelor a fost prelungită din 2023 până în 2033. De asemenea, va fi majorată ultima tranşă din programul de ajutor pe care o va primi Grecia pentru ca ţara să-şi construiască rezerve de numerar necesare în următoarele luni.

Luni seară, S&P a revizuit luni în creştere, de la ‘B’ la ‘B plus’, ratingul pentru datoriile pe termen lung ale Greciei în valută şi monedă locală, apreciind că în urma semnării acordului ‘s-au redus semnificativ riscurile privind serviciul datoriei publice în următorii doi ani’.

Sectorul bancar elen înregistrează progrese în reducerea creditelor neperformante (NPL), ceea ce va stimula avansul economiei ţării, se arată în comunicatul S&P. Agenţia a înrăutăţit la stabilă perspectiva ratingului Greciei, apreciind că acum perspectiva reflectă ponderea riscurilor la adresa solvabilităţii ţării.

Totuşi, S&P avertizează că ‘nivelul datoriei publice şi private rămâne ridicat, iar eforturile autorităţilor de a atrage investiţii străine sunt slabe’.

Datoria publică a Greciei, de aproximativ 180% din PIB, este a doua cea mai ridicată din lume, după Japonia, estimează S&P.

Şi agenţia de evaluare financiară Moody’s (care atribuie Greciei un rating ‘B3 plus’) a precizat luni să acordul este pozitiv pentru creditul ţării.

 

Te-ar mai putea interesa și
Vladimir Putin: Contraofensiva ucraineană deja a început
Vladimir Putin: Contraofensiva ucraineană deja a început
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că deja a început contraofensiva ucraineană, după cum o demonstrează desfăşurarea de întăriri inamice pe front, transmite EFE, relatează......
Gazele naturale s-au scumpit cu peste 20% în Europa ca urmare a intensificării temerilor privind aprovizionarea
Gazele naturale s-au scumpit cu peste 20% în Europa ca urmare a intensificării temerilor privind aprovizionarea
Preţul gazelor naturale în Europa a înregistrat vineri un salt de până la 23%, în condiţiile în care traderii au ...
Statele Unite acordă un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 2,1 miliarde de dolari
Statele Unite acordă un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 2,1 miliarde de dolari
Ministerul american al Apărării a anunţat vineri un ajutor militar suplimentar de 2,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, ...
Polonia refuză să participe la mecanismul de redistribuire a migranților decis de Consiliul JAI
Polonia refuză să participe la mecanismul de redistribuire a migranților decis de Consiliul JAI
Premierul polonez Mateusz Morawiecki (foto) a declarat vineri că ţara sa nu va participa la planificata redistribuire a ...